Неправилното хранене и застоелия живот убиват българина


Bulgarian-military-_cemetery-in-Novo-Selo

Това не е поредното заглавие от някой ежедневник, а реална и доста сурова за българина статистика.

Какво не е наред с това, което ядем? Какво не е наред с начина, по който живеем?

Ще започна директно с отговор на тези въпроси- почти всичко!

Но защо изобщо си правя труда да пиша тези редове? Защото пред мен стои една тъжна статистика, показваща ясно, че България е на челно място по смъртност, причинена от сърдечно- съдови заболявания. Факт.

Зная, че повечето от вас предпочитат положителните и забавни статистики. В момента, обаче, не е важно какво предпочита всеки един от нас. Розовите очила, които сме свикнали много често да си слагаме (или изобщо да не махаме), не работят пред графиките на официалните изследвания. А на върха в тях стои името на България.

Нямам намерение да навлизам в подробности, за това, че сърдечно-съдовите заболявания и смъртност, са причинени именно от двете горепосочени причини- неправилно хранене и застоял начин на живот. Мисля, че голяма част от хората са достигнали до момента, в който да осъзнават ясно това.

Но да преминем директно към статистиките, от които трудно бихме могли да избягаме, освен, ако не решим да си затворим очите пред голите факти. Ясно е, че много хора ще го направят, но съм сигурен, че много други ще се замислят, за това какво не е наред в системата или по-скоро в програмата, която съпътства немиунуемо живота ни.

През 2012 г. над 70 % от смъртността при българските жени е била причинена от сърдечно- съдови заболявания (съкратено ССЗ). Цифрата при българските мъже е 60 %. Това директно ни поставя на първо място. Нали постоянно искаме медали, искаме да сме първи, искаме да печелим. Ето ни и наградата за 2012-а година, а съм почти сигурен и че за 2013-а също сме се справили “добре”.

Очевидно доста често е нужно първо да минем през смъртта, за да можем изобщо да осъзнаем живота…

Статистиката показва, че българските мъже и жени “печелят” приза за смъртност от ССЗ до 75- годишна възраст.

ССЗ са основната причина за смърт на мъжете под 65- годишна възраст в България (отново сме първи) и забележете, ние сме единствената държава, в която броя на смъртни случаи при жените е най- висок в следствие на ССЗ.

Мисля, че няма да е нужно да превеждам всичките 126 страници от въпросния доклад. Ще се спра на най-важното, а ако някой има желание, то може свободно да си го изтегли и прегледа. Ето и линк към самия документ.

Продължаваме напред.

Правилното хранене е един от основните фактори за предотвратяването на ССЗ. Промените в хранителния режим могат да помогнат за превантивното лечение , а също така и да се справят с вече наличните симптоми.

Тук се включват следните елементи:

- ограничаване приема на мазнини

- ограничаване приема на сол

- ограничаване приема на захар и подсладени напитки 

- увеличаване приема на плодове и зеленчуци, заедно с увеличаване на физическите упражнения

health

За щастие статистиката показваща употребата на зеленчуци е малко по-различна от предходната. Отново сме в първите редици, но този път с положителен знак.

Според нея, около 46.7 % от възрастните хора в България, употребяват зеленчуци поне веднъж дневно. Около 12.5 % два пъти или повече на ден, 11.1 % поне четири пъти в седмицата и около 22.6 % поне веднъж в седмицата.

При употребата на плодове цифрите са малко по-различни.

32.1 % приемат плодове веднъж дневно, 18% поне четири пъти седмично и 28.5 % поне веднъж в седмицата. 

По- горните проценти, обаче, не са достатъчни, за да променят статуквото, за което става въпрос в тази статия.

 

Физическа активност

fitness_bootcamp_children

Доказано е, че липсата на физическо движение повишава риска от ССЗ. Според Световната Здравна Организация (СЗО), децата и юношите имат нужда от поне 60 минути физическа активност на ден, за да бъдат здрави. За възрастните се препоръчва минимум 2.5 часа средно физическо натоварване или 75 минути ускорена физическа активност на седмица, като допълнителното участие в различни по вид спортове и тренировки, може и е единствено в плюс.

Физическата активност играе важна роля в множество здравни аспекти, включително и в предотвратяването на незаразните болести, които водят до най- масово боледуване в световен мащаб. Последните изследвания показват, че липсата на физическо движение е отговорно за около 9% от преждевременната смърт в световен мащаб и за 6% от смъртните случаи при ССЗ. Шест са страните, в които повече от 50% от запитаните са отговорили, че никога не участват в каквато и да било физическа активност. България е една от тях…

Да разгледаме цифрите.

3% от възрастните в България тренират 5 и повече пъти седмично, 58% никога не отделят време за това, 5% са в графата на 1 до 3 пъти месечно, а други 23% са в тази, по- ниска и от последната.

Една от официалните европейски статистики (поне в документа, който използвам), показваща процентите на децата, които участват във физически занимания по поне един час на ден е от 2005-2006 година. Тя изглежда по следния начин:

39% от момчетата и 26% от момичетата на възраст до 11 години се движат по един час дневно.

При 13-годишните цифрите са 32% към 19%, а при 15- годишните 24% към 16% в полза на момчетата.

Тук ще обърна внимание и на една друга статистика от същата година, в която сме отново на първо място. Тя показва средните часове, които прекарва едно дете пред телевизора.

684070794_bde6893c9c_o

80 % от момчетата до 11- годишна възраст прекарват по повече от два часа пред телевизионния екран. 13- годишните са 82%, а 15- годишните са 78%.

81% от момичетата до 11- годишна възраст също са по повече от два часа пред телевизора на ден. 86% са 13- годишните и 82% са момичетата на 15- годишна възраст.

Имайте предвид, че в тази статия не са включени данните за консумацията на алкохол и тютюнопушенето. С тях картината става още по-неприятна.

 

Време за промяна

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Какво бихме могли да направим, за да променим тази горчива статистика? 

На първо място можем да образоваме себе си и своите деца.

Можем да се заинтересуваме с какво да заменим боклукчивата храна, с която се тъпчем както ние, така и  децата ни.

Можем да се научим да приготвяме макар и няколко здравословни рецепти, които да предадем и на тях.

Можем да спрем да се оплакваме, че нищо не зависи от нас и да вземем живота си в ръце.

Защото всичко зависи от всеки един от нас.

Ако не беше всеки един от индивидите в тази страна, както и в света изобщо, нямаше да съществуват правителства, нямаше да съществуват и световните гиганти в хранителната промишленост, както и огромния брой бързи вериги за хранене. Просто в един момент сме забравили, че сме им дали власт и е крайно време да покажем, че сме готови за промяна. На първо място вътрешна, за да успеем да заявим ясно от какво се нуждаем. След това съвсем естествено ще последва и промяната във външната реалност. Процесът е започнал, всички го виждаме. Ще отнеме ли време? Да. Колко дълго? Това зависи до каква степен сме готови за гореспоменатата вътрешна промяна…

Може би най- важното е всеки един от нас да осъзнае едно единствено изречение и да го приложи:

Аз мога…

И да изпълни многоточието със смисъл.

 

Източник- http://www.escardio.org/about/documents/eu-cardiovascular-disease-statistics-2012.pdf

You may also like...

2 Responses