“Моите пътувания ме промениха.”


146026

Когато бил на 40 години, прочутият бохемски романист и писател на кратки разкази ФРАНЦ КАФКА (1883–1924), който никога не се е женил и нямал деца, се разхождал из парк „Щеглиц“ в Берлин, когато срещнал малко момиченце, което плачело, защото си загубило любимата кукла. Тя и Кафка потърсили куклата, но не я намерили. Кафка й казал да се срещнат на следващия ден и да огледат отново.

На следващия ден, когато отново не намерили куклата, Кафка дал на момичето писмо, написано от куклата, в което тя казвала: „Моля, не плачи. Тръгвам на пътешествие по света. Ще ти пиша за моите приключения. ”
Така започнала една история, която продължила до края на живота на Кафка.

Когато се срещали, Кафка четял на глас внимателно написаните от него писма за приключенията и разговорите на любимата кукла, които момичето намирало за омайни. Накрая Кафка й прочел писмо от историята, в което пишело, че куклата се връща в Берлин, а след това й подарил кукла, която бил купил.
“Тя не прилича много на куклата ми”, казало момиченцето. Кафка написал още едно писмо, в което обяснил:
„Моите пътувания ме промениха“.

Момичето прегърнало новата си кукла и я занесло в къщи със себе си. Година по-късно Кафка починал.
Много години по-късно, вече порасналото момиче, намерило писмо скрито в куклата.

Малкото писмо, подписано от Кафка, гласяло: „Всичко, което обичаш, е много вероятно да бъде изгубено, но в крайна сметка любовта ще се върне по различен начин“

You may also like...