“За” и “против” суровата храна


iStock_000009999916Small
В последните дни разсъждавам сериозно върху това кое е по-добре, да се храним с готвена храна или да минем на “сурово”.

В крайна сметка стигнах до извода, че всичко зависи от това как се чувства всеки един от нас, докато се храни по начина, по който го прави.

Ако един човек си хапва на обяд и на вечеря по една пържола с пържени картофи (примерно) и това му носи радост, кара го да се чувства физически и емоционално добре и най-вече това се забелязва и от останалите около него хора, то чудесно.

Хапвайте си месце или каквото ви харесва, излъчвайте позитивизъм и бъдете примера, който искате да видите в света ( в случая става дума за позитивизма и хармонията, тъй като лично според мен производството и консумацията на месо лишава много хора от едно сериозно количество храна, което би могло да се разпредели по света)

Горепосоченият пример така или иначе ще бъде само временен. Ако човек е придобил споменатите вече качества и е в подобно състояние на духа, той или тя със сигурност съвсем естествено ще преминат към една по-различна хранителна диета. Тук вече става въпрос за един естествен процес, а не за насилване на организма ни или ненавременно преминаваме към нещо, за което не сме готови. Тъй като има и достатъчно случаи на хора, които правят последното и след това обратната им връзка идва доста негативна и разочароваща.

Когато човек се насили да прави нещо, за което не е готов, то нищо добро не се получава. Или ако се получи ще е краткотрайно и след това емоционалните последици ще бъдат още по-неприятни.

Спомням си моментът, когато за пръв път реших да мина към вегетарианския начин на хранене. Годината беше 1998 и тогавашната ми любов беше заминала за Германия, а аз със съкрушено сърце се подвизавах студентствайки в старата ни столица Велико Търново.

Тя беше вегетарианка години наред и аз се закачих за идеята, че също е нужно да последвам стъпките й. Успях да преживея така около 40 дни, като емоционалното ми състояние се влошаваше, теглото ми намаля драстично, тъй като в студентския стол нямаше кой знае какъв избор на храна, а и аз не разполагах с необходимите познания и средства, за да бъда на подобен хранителен режим.

И най-важното е, че не бях готов да го направя. Решението беше взето под влиянието на емоциите, любовната треска и куп други по вид психологични причини.

Нямаше го осъзнаването, защо всъщност го правя.

Така че, каквото и решение да вземете, то замислете се наистина сериозно върху следните примерни въпроси, поради които бихте желали да преминете към новия начин на хранене и живот: Искате да сте здрави? Искате да се излекувате от някоя болест? Искате да имате повече енергия? Искате да привличате към себе си повече хармонични връзки? Искате да прочистите тялото си? Искате да отслабнете? Искате да изглеждате по-млади? и т.н. Сигурно има още много подобни въпроси, така че се чувствайте свободни да ме допълвате :)

Всичко това е напълно възможно за всеки един от нас, но за всеки ще отнеме различен период от време. И всеки ще премине през различни преживявания, докато стигне до мястото, което си е избрал.

Да вземем за пример изцяло суровата диета и да заформим към нея още няколко реда с въпроси: Готови ли сте за процеса на пречистване, който е свързан с доста силните понякога болки в определени места от тялото?

Готови ли сте за миризмата, която ще започнете да създавате след 2-3 седмици ( а може и по-малко)?

Готови ли сте за емоционалните блокажи, които ще започнат да излизат на бял свят? (ядейки сурова храна, автоматично даваме заявка към Вселената, че искаме да изчистим не само физическото си, но и емоционално тяло, тъй като и двете са неразривно свързани)

Готови ли сте да промените изцяло начина си на живот? Да смените голяма част от приятелите си? (ще ви е трудничко да ходите по кръчмите от един момент нататък, повярвайте ми) Или пък да издържите на съчувствените им погледи ( в по-добрия случай), а в по-лошия забележки ( в зависимост какви приятели имате).

Като цяло е нужна доста смелост за една подобна промяна. А се случва така, че когато усетим положителните резултати и не сме готови да останем на “другия” бряг, след това се обвиняваме, че сме слаби, че не сме успели да “удържим” и т.н. И през това съм минал и зная, не го казвам просто така.

За щастие в момента живея сам, а голяма част от хората, с които общувам са или вегани или суровоядци. А вие в каква среда се намирате? Помислете си, защото е важно. Важно е не за друго, а заради това да разберете дали е подходящ момента да преминете “отвъд” :)

Веганската диета е също един прекрасен вариант. Въпреки че и там нещата от социална гледна точка ще са доста “интересни” ;)

Обичате ли да ходите на ресторант с приятели? Аз обичам, но в по-голямата част от случаите предпочитам да ги поканя вкъщи и да сготвя, тъй като зная, че е доста сложно да хапна нещо стойностно навън. За щастие има все повече ресторанти, в които се предлага веганска храна. Другият вариант е да избирате от менюто с гарнитурите, нещо което аз често правя :)

И на готвена храна ще се изчистите (дори и вегетарианска), но това ще стане постепенно и ще отнеме повече време. При мен нещата са малко по-различни, тъй като през последните 7 години съм направил почти всички възможни прочиствания на основните органи в тялото ми, както и на течностната му среда и продължавам да ги правя.

Следователно преминаването към веганство, а сега и към суровоядство ми е доста по-лесно. Тялото ми не страда толкова ( минах вече през този период), но въпреки това още на първата седмица ми избиха пъпки по бедрата и раменете и още продължават да си излизат.

Също ме понаболяват и някой стари травми, потта ми започна да мирише малко по-особено и т.н. Типичните симптоми на изчистване или така нареченото детоксикиране на организма.

И ако някой в този момент няма идея какво се случва, най-вероятно ще се уплаши, ще спре, а след това и ще разкаже на всички свои приятели колко е опасно да преминеш към суровата храна.

Ами да, опасно си е, тъй като е напълно реално това да ти промени живота изцяло и да излезеш от омагьосания кръг на фармацевтиката, лекарите и големите вериги за  бързо хранене.

Да се превърнеш в още един събудил се човек, погледнал матрицата отстрани. “Колкото повече, толкова повече”, както е казал вечния гуру Мечо Пух ;)

Няма значение колко сме чисти в момента. Ще продължаваме да се изчистваме, тъй като храната, която приемаме така или иначе не може да е 100% органична и чиста. Има много фактори, които не позволяват това, но за тях ще говорим друг път.

Аз също не зная колко време ще се храня така. Със сигурност зная, обаче, че ще го правя до момента, в който се чувствам в хармония със себе си и хората и света около мен :)

Всичките тези мои разсъждения водят до там, да ви помогнат да се замислите “за” и “против” суровата, веганска, вегетарианска, месна или Макдоналдска храна :) И да вземете решение сами за себе си, което ще удовлетворява настоящото положение, в което се намирате.

А от там нататък нещата ще се случат от само себе си :)

п.с. Със сигурност съм пропуснал нещо, но като се сетя ще го добавя :)

Моля споделете тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря!

You may also like...