Енергията на парите и как да ги привличаме към нас


levresized

Парите не са цел, а средство

Ако и вие като мен, се нуждаете от време на време от цветните хартийки, наречени пари, то продължете да четете следващите редове.

Малко са хората, които могат с чиста съвест да заявят, че парите не са от значение за тях. И ако все пак се намерят такива, те със сигурност вече ще са осъзнали, че парите всъщност не са нищо друго, освен една от формите на енергия, чрез които да привличаме и доставяме в живота си определени материални блага.

Последните обикновено ни служат, за да можем да се развиваме в една или друга област, като най-добрия вариант в случая е, това да се случва в областта на личностното развитие и израстване. То от своя страна е едно доста обширно понятие, което се възприема по различен начин от всеки един човек, според неговите индивидуални нужди и желания.

Най- важното в случая е да започнем да мислим за парите като средство, което ни позволява да следваме по- лесно мечтите си. А това няма как да стане, преди да сме уточнили какво точно искаме от живота и накъде точно сме се насочили в неговото чудно многообразие.

Аз лично обичам това, което парите ми дават. Самите пари обаче, приемам като едно просто средство, чрез което да си набавя нужните ми в настоящия момент блага. Дали това ще бъде храната, която с благодарност приемам в тялото с или горивото в автомобила си, който ще ме заведе до поредното прекрасно място, няма кой знае какво значение. Това обаче, не винаги е било така.

Имал съм моменти, в които съм разполагал с много пари, поне по стандарта, който съм възприемал в тогавашния момент. Харчил съм ги с лека ръка, без да се замислям дали това, което получавам чрез тях ми дава възможност за съзнателното личностно развитие, за което споменах малко по-рано. Вечерите в незатихващия Лас Вегас са вадили от джобовете ми стотици долари за алкохол и ВИП места в най- добрите клубове на града. Какво научих от тези вечери? Това, че винаги ще бъдеш беден и то не само финансово, до момента, в който не разбереш какво точно искаш да правиш с живота си и не си поставиш цел, в която да повярваш искрено. След което да предприемеш нужните стъпки за постигането й, започвайки с най- трудната- първата. На думи звучи много лесно, но в действителност не е. Процесът отнема години на усилен труд, самонаблюдение и дисциплина, които няма как дойдат от външния свят, а единствено могат да бъдат култивирани в нашия собствен ум.

Защо пиша всичко това? Определено не, за да симулирам, който и да било да въведе в своя собствен ум идеята, че животът е лесен. Напротив, животът не е лесен. Животът е такъв, какъвто е. На моменти суров, на моменти тъжен, а в други е изпълнен с любов и благодат. Най- важното е, че от нас зависи какви моменти точно ще създадем. Парите донякъде ни помагат затова. Само донякъде. Защото, както вече казахме, те са нищо повече от средство.

Негативните вярвания, които са ни били наложени в съзнанието от най- ранна детска възраст, с нищо не ни помагат да разберем и осъзнаем това. Напротив, те ни държат в своя плен и ни дърпат мощно назад.

“Парите са зло”, “Многото пари ще те превърнат в лош човек” и т.н. Само че всичко зависи от нашето собствено отношение към тях. Докато им отдаваме силата си и ги поставяме на първо място в съществуването си, е твърде вероятно да бъдем много по- нещастни, отколкото някой, който има толкова, че да се нахрани и да си осигурни покрив над главата. Защо се случва така? Защото е много по-лесно човек да печели пари, когато е щастлив и прави това, което обича, отколкото да се концентрира изцяло върху тях и да живее с идеята, че те ще му помогнат да се почувства щастлив.

Примери има много. Купувате си нов автомобил, радвате му се няколко седмици и след това отново във вас зейва една празнина, която е нужно да бъде запълнена с поредната материална придобивка. Отивате в близкия мол, пълните цветните торбички и с усмивка на лицето се прибирате вкъщи, за да може на следващия ден да се събудите със същото усещане за неудовлетворение, което е било там и на предната сутрин. Познато ли ви е? На мен ми е познато и то много добре. Живял съм така години наред. Пълнил съм цветните торбички и съм сменял автомобилите. За да разбера, че всъщност това, което ме тегли най-силно напред в живота е достойната и искрена цел. Цел, която да е свързана не само с мен, но и чрез която да мога да допринеса с нещо за хората и света, които ме заобикалят.

Утопично звучи, признавам. И може да се осъзнае единствено, когато започнете да го правите. Но първо трябва да  разберете какво ви кара да бъдете щастливи и да ставате сутрин с усмивка на лицето и да започнете да го правите, задавайки си и следния, важен въпрос- “Как да правя това, което обичам и заедно с това да имам достатъчно средства, за да живея добре?” След което да намерите отговорите и начините. За щастие имам много приятели, които са живи примери за това и изобщо не съм единствен. Някои от тях са готвачи, други са свещари, трети са масажисти, четвърти учители, психотерапевти, треньори, програмисти, писатели, издатели, преводачи, електротехници, адвокати и т.н. Списъкът, както можете да се досетите, е доста дълъг. Какво, обаче, е общото между всички тях, хората, които правят това, което обичат и го правят с желание?

Идеята, че могат с нещо да допринесат за благоденствието и на останалите около тях. Съзнателното или несъзнателното добавяне на някаква стойност към живота на другите.

И когато тези изречения бъдат добре осмислени и по-късно осъзнати, когато направим онази първа крачка напред, тогава се случва и чудото- това да разберем, че сме тук, на тази Земя, с една единствена цел, която се допълва от всички останали.

Да споделим уникалните си знания, таланти и любов с хората около нас…

А що се отнася до парите, те просто остават на заден план и започват да идват при нас, когато ни потрябват, за да успеем да следваме още по- добре пътя си напред…

 

Моля, споделете тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря Ви!

 

You may also like...

5 Responses