Добър ден, Тъга!


sadness

Да бъдеш човек означава да се изправиш пред страданието. Няма светлина без тъмнина, няма радост без тъга.

Духовни практики, духовно израстване, медитативни програми, психотерапии… В последно време всичко това ни залива лавинообразно и сигурно в тези неща няма нищо лошо. Вероятно човечеството се опитва да се излекува от егоцентризма и безбожието. Въпросът е дали всеки съвет, който се дава в тази област, е ефективен и полезен за личността. Днес ще поговорим за прокрадващата се фалшивост на един от „духовните“ постулати, пробутван като рецепта – за неистовия стремеж към положителни вибрации, за непозволяването до вас да стигат отрицателни енергии или мисли, за наставленията да се обграждате само с подкрепящи и позитивни хора.

Да, може, ако живеете в балон или на Марс. Това е не само нереалистично, но и е сигурна рецепта за това, че никога няма да израснете духовно и да научите кой сте наистина. Ако се опитате да потиснете или избягвате трудни преживявания, можете да останете емоционално инвалидизирани. Разумните психолози и учители наричат това духовно заобикаляне или изтласкване.

По думите на будисткия гуру Пема Хьодрон:

Проявите на чувства като разочарование, смущение, раздразнение, негодувание, гняв, завист и страх … всъщност са кристално ясните моменти, които ни учат къде се сдържаме. Те са като пратеници, които ни казват с ужасяваща яснота къде точно сме заседнали.

Много емоции, които псевдодуховните учения ни забраняват да изпитваме, служат като маркери, показващи ни какво имаме още да учим. Предизвикателство, скръб, промяна, дискомфорт, конфликт, омраза, депресия и тревожност са пътища към духовен растеж и промяна. Можем да изследваме и да приемаме онези части от себе, които обществото ни подтиква да държим настрана. Болезнените или неудобни преживявания ни дават възможност да надминем сегашните си емоционални и духовни състояния. Да се надскочим.

Фалшивата положителност може да увековечи много от стигмата около психичните заболявания.

Насърчаването на някой, който има клинична депресия да се съсредоточи върху положителното, не е полезно и всъщност може да причини повече вреда. Този съвет може да засили усещането на вина от депресирания, защото просто не може да мисли позитивно и да се оправи с „положителни вибрации“
Психично здраве означава пълна интеграция на всички аспекти на Аз-а: добро+лошо+прекрасно+грозно.
Понякога е необходимо просто да признаем тези чувства – да седим с мъката си, негодуванието или ревността, без да се опитваме да променим преживяването или да го разберем. Трябва да си позволим да се разгърнем, да станем свидетели на емоции, заливащи нашата енергийна система, да дишаме с болката, да осъзнаем слабото си място.

Да бъдеш човек означава да се изправиш пред страданието. Няма светлина без тъмнина, няма радост без тъга. Ако не изпитваме всички чувства, нямаме основа за сравнение. Ако бягаме от определени емоции изразяваме фалшива позитивност. Ако потискаме вътрешната болка с вещества, променящи настроението, ние изживяваме само половината от съществуването си. Когато спираме и обръщаме внимание на трудни емоции, имаме възможност да живеем пълноценно и да интегрираме всички части, от които сме съставени. Тези чувства ще ни измъчват, докато не спрем да бягаме от тях – и от истината за това кои сме всъщност.
Следващия път, когато почувствате чувство на гняв, страх или скръб, направите пауза, успокойте се и помълчете. Забележете усещането в тялото си и поемете дълбоко въздух. Може дори да поставите ръка на гърдите, стомаха, гърлото – там, където емоцията сякаш пребивава. Когато разпознаете тези чувства, вие истински почитате своята човечност. Може да почувствате стягане или тревога, преминаваща през вас. Но тя ще избледнее, като вълна, която се разбива на брега, преди да се оттегли обратно в океана.
Изживявайте всяко чувство.

Не губете кураж при трудни моменти и емоции, не ги изтласквайте и не отнемайте от опита си като насърчавате фалшивата положителност. Разкриването и разбирането на истинската ви същност е пътуване през целия живот, което изисква отхвърляне на конвенционалните нагласи и маската на позитивността.

Източник: Списание 8

You may also like...