Витамин B12- истината е някъде там…


15997009-abstract-word-cloud-for-vitamin-b12-with-related-tags-and-terms

След последната статия за B12, която написах преди около седмица (“Личният ми опит с B12…”), нещата се промениха доста.

Още в Четвъртък сутринта, си купих три червени ампули с цианокобаламин (заедно с прилежащите към тях спринцовки и игли), за да бъда сигурен, че тялото ми ще приеме една ударна доза от витамина. Не си бях слагал инжекции от повече от десет години и споменът за последната такава интервенция е пряко свързан с един от безбройните антибиотици, които съм приемал по време на не толкова съзнателния си живот. Общо взето процедурата мина доста безболезнено и това, което се случи след това, ме наведе на мисълта, че съм имал недостиг на въпросния мистериозен витамин (малко по-нататък ще разберете защо употребявам тази дума).

Започнах физическата си тренировка със загряване на тялото чрез 50 лицеви опори, които този път ми се сториха много по-лесни от обикновено. Не бяха изминали и две минути, след което повторих и усетих, че се чувствам дори още по-силен и с повече издръжливост. Неусетно повторенията станаха около 200, след което започнах малко по-сериозното натоварване на тренировъчния борд…

Замислих се какво точно бях направил по по-различен от обикновеното начин и установих, че това беше червената ампула. Преди нея бях приел около 220 мг афа, заедно с 3 таблетки метилкобаламин. Сериозно количество ще кажете, но фактите и изследванията показват, че при перорално приложение, на всеки 1000 микрограма, само 20 от тях се абсорбират напълно и то при идеалния вариант, който означава изцяло здрав стомашно-чревен тракт. Последното е рядко срещано явление.

Другият “страничен” ефект на цианокобаламина беше кристалната яснота на ума и естественото състояние на идеално спокойствие и равновесие, което обикновено постигам след сутрешната си медитативна практика. В случая това стана и без нея, което ме наведе на мисълта, че нормалните количества B12 в тялото, съвсем реално балансират нервната и емоционална страна в нас.

Това, което ме изненада, беше реакцията на тялото ми след тренировката и по-точно след смутито от банан и спирулина, което изпих. Около 10 минути след него, енергията в тялото ми спадна рязко и толкова силно ми се приспа, че едвам си държах очите отворени. Намирах се в приемната на един зъболекарски кабинет, което не ми попречи по никакъв начин да си дремна 15-20 минути, докато чаках да ми дойде реда. Интересното е, че въпросния ефект от спирулината бях забелязал в последните няколко месеца, но съвсем съзнателно изключвах възможността спада на енергия да идва след употребата на подобна суперхрана. Когато я приемах в съчетание с кламатските афа водорасли, ефекта не беше толкова осезаем, но при липсата на последните веднага се усещаще въпросната отпадналост.

Веднага се разрових малко по-сериозно и открих информация относно различните видове B12 и това по какъв начин се възприемат от човешкото тяло. Оказа се, че някой видове не само че не се абсорбират от него, но и “издърпват” от нас наличните количества B12. Нещо, което се смята и за цианокобаламина в дългосрочен план, въпреки неговия почти мигновен ефект. Факт е също така, че след преработката му в тялото ни, се  отделя цианид, който въпреки нищожното количество, веднага усетих в тялото си. Сиптомите бяха леко главоболие, а след втората инжекция 48 часа по-късно и лек обрив в областта на гърдите, който се появи почти веднага след поставянето. Предозиране при B12 принципно няма и излишното количество се изхвърля навън с урината, така че не би трябвало това да е причината за въпросните симптоми.

Vitamin_B12

Следващото изненадващо откритие беше след въпросната втора инжекция, която си направих в Събота сутринта, отново преди тренировката си. За мое учудване, обаче, този път енергийните нива бяха доста по-ниски, отколкото очаквах и едвам успях да се справя с бройката от 100 лицеви опори, а на треноровъчния борд избощо не се задържах, тъй като първите няколко набирания, които направих, бяха изпълнени с много мъка.

Разликата този път беше, че още на предния ден нямах афа, а от метилкобаламина бях взел само една таблетка. След тренировката взех още две, но видим ефект не последва. Дори напротив, около час по-късно се намирах в един голям супермаркет, когато цялото ми тяло и най-вече крайниците ми изтръпнаха, почувствах силна слабост и единствено волята ми и възможността да черпя енергия от източник, освен физическия, ми помогнаха да не припадна. Да, толкова беше зле положението. Веднага си купих половин килограм черно грозде, за да вдигна нивото на кръвната захар и това помогна мигновено. Факт беше, че нещо не много приятно се случва с физическото ми тяло и не знаех какво точно е то.

През целият ден бях изключително гладен и усещах постоянна нужда да захранвам организма си по някакъв начин и то най-вече с готвена, топла храна. За това и не се поколебах и хапнах една стабилна порция с добре задушени ориз и картофи, съчетана с два вида прясна салата. Веднага се почувствах по-добре и тялото ми, което беше доста изстинало, се стопли и започна да функционира нормално. Все още се чувствах отпаднал и изморен, но поне можех да се движа, знаейки със сигурност, че няма да колабирам някъде :)

Спах повече от добре и имах изключително интересен, осъзнат сън. Събудих се с усмивка на лицето и въпреки, че не се чувствах в обичайната физическа форма, знаех, че нещата вървят към подобрение. Малко по-късно същия ден, се видях с моята добра приятелка Дани, която ме снабди с афа, от която моментално взех две таблетки. Няма и час след това, симптомите на настинката бяха отшумели и почувствах прилив на силна енергия в тялото си. Това ми показа, че е твърде вероятно съдържащият се в афа-та B12, както и останалите й съставки, да са добре усвояеми, за разлика от спирулината. И нека още тук да споделя, че цялата тази одисея, която описвам, е много индивидуална и при всеки един човек всичко, за което пиша може да действа по различен начин. Както виждате, нямам за цел да правя реклама на определена храна или продукт, а дори напротив, старая се максимално добре да представя фактите от това, което ми се случва, с цел да обясните сами за себе си някой състояния, ако те са се проявили в даден момент и при вас.

В момента правя различни проучвания и сравнявам информация от отделни източници, за да мога да предам що годе някаква актуална информация, за това какво точно се случва с нас, когато имаме дефицит на B12. И когато в началото на тази статия го нарекох мистериозен, имах предвид това, че в по-голямата част от случаите не се знае и не са ясни причините за неговото изчерпване. И това е според Американския здравен институт и по-специално неговия офис за хранителни добавки. Ясно е само, че повече от 20 % от населението като цяло има проблеми в стомашната област, което не позволява правилното абсорбиране или производство на витамина. И това е нормално, като се има предвид, че той се създава от нашите бактерии в дебелото черво, а се преработва в тънките.

Като цяло за успешното усвояване на B12, много важна роля играе специфичен глюкопротеин, който се отделя от клетките в стомаха и без който, абсорбирането на витамина в тънките черва става почти невъзможно. От там следват и нарушените функции на нервната система и множеството сиптоми, за които вече споменахме в предишаната статия. Факт е, че никой не е застрахован от липсата на B12. Една от целите ми е да разбера как точно бихме могли да поддържаме нивата му (а и не само неговите) без да употребяваме животински продукти, суперхрани или каквито и да било други таблетки, допълващи нормалното ни, човешко хранене.

Като цяло неизвестните остават много и е ясно, че съвременната медицина обръща много малко внимание на най-сложния и най-важен витамин в човешкото тяло. При опита ми да разбера каква е необходимата дневна доза B12, попаднах на различна и объркваща информация. Според Американския здравен институт, необходимото количество е 2.4 микрограма за възрастни, а според опаковката на метилкобаламина, който приемам, количеството е около 6000 микрограма! Дали производителите се опитват за пореден път да подведат потребителите с цел печалба? Или едно реномирано учреждение, като Американския здравен институт греши? Въпросите са много и аз лично ще продължавам да търся и намирам отговорите им… Тъй като истината е някъде там…

***

Източници- http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/

 

You may also like...

23 Responses