Бананът- храна и лекарство


Cavendish_banana_from_Maracaibo

Бананът е един от основните плодове за голяма част от хората, които са спрели да употребяват животински продукти. И не само за тях, разбира се. Той е почитан и употребяван от много и все известни (и не толкова известни) спортисти, които си набавят небходимата енергия по време на важни мачове или просто преди или след (или и двете) своите различни по вид физически тренировки. Какво обаче прави този така популярен плод по-различен? Нека разгледаме по-отблизо съставките и начинът, по който той влияе на нашето физическо тяло.

Бананите съдържат в себе си три вида натурални захари- захароза, фруктоза и глюкоза, комбинирани с фибри. Изследванията показват, че само два банана ни дават достатъчно енергия за интензивна, 90-минутна тренировка. Но енергията, която ни дава този плод, не е единственото, което ни поддържа в добра форма. Той също така помага за предотвратяването на множество болестни състояния, което го и прави доста желателен на нашата трапеза.

Депресия

Според последните проучвания на Британската асоциация за ментално здраве, сред хората страдащи от депресии, голяма част се чувстват много по-добре след изяждането на един банан. Причината за това е съдържанието на триптофан, вид протеин, който тялото ни преобразува в серотонин, още познат като “хормонът на щастието”, който ни релаксира, подобрява настроението и цялостно ни прави по-щастливи.

Предменструален синдром

Забравете за лекарствата, мили дами- изяжте един банан. Количествата на витамин B6, както и желязото, регулират кръвната захар, което влияе и върху настроенията на жената по време на този период.

Анемия

Богати на желязо, бананите могат да стимулират производството на хемоглобин и да помогнат в случай на анемия.

Високо кръвно налягане

Този уникален тропически плод има изключително високи стойности на потасиум, а заедно с това ниски стойности на соли, което го прави идеален за регулиране на кръвното налягане. Това е и една от причините Американската здравна организация да позволи на производителите на банани да обявят официално плода за средство за намаляване риска от високо кръвно налягане и инсулт.

Мозъчна активност

Двеста ученика от английското училище в Туикенам са били сподпомогнати в учебната дейност чрез хапване на банани за закуска и обяд. Проучването е показало, че плодовете богати на потасиум засилват концентрацията, като правят зениците по-пъргави.

Запек

Богати на фибри, бананите помагат да се разреши проблемът със запека без използването на разхлабителни средства

Ухапвания от насекоми и комари

Преди да се насочите към нещо друго, хапнете един банан и натъркайте ухапаното място с вътрешната страна на кората. Много хора намират това за ефикасно, като отоците и раздразнението силно намаляват.

Нервна система

Бананите са с високо съдържание на B витамини, което сподпомага успокояването и регулирането на нервната система.

Язви

Бананът е широко използван в диетите на хора с чревни проблеми, заради своята мека структура. Смята се, че той е единствения суров плод, който може да се употребява без опасност от раздразнение при хронично болни.

Контрол на температурата на тялото

Много на брой и рзлични култури по света намират банана за “охлаждащ” плод. който понижава едновременно физическата и емоционална температура. За пример, в Тайланд, бременните жени приемат повече банани, за да са сигурни, че бебето ще се бъде родено с по-ниска температура.


Заключение

Ако сравним бананът с ябълката, ще открием, че първият има четири пъти повече протеини, два пъти повече калории, три пъти повече фосфор, пет пъти повече витамин А и желязо и два пъти повече други витамини и минерали… Това ни дава донякъде и право да заменим известната поговорка “Една ябълка на ден, бяга докторът от мен!” с “Един банан на ден, бяга докторът от мен!” ;)

И тук е нужно да се добави, че голяма част от бананите, които са доставяни в нашата мила България, узряват по изкуствен начин, без да приемат необходимите за нормалното съзряване на плода вещества, като и доста често се третират и химично с цел да узреят по-бързо. Затова внимавайте какво купувате и ако можете да си позволите бои продукция, то не се колебайте. А ако имате възможност да си отглеждате бананова палма в къщи, то още по-добре :) Ето и линк към един филм, който най-вероятно сериозно ще ви накара да се замислите върху последните няколко изречения- “Банани! На всяка цена?”

И не на последно място е важно да се каже, че добавянето единствено на бананите към вашето меню, със сигурност няма да промени тотално здравословното ви и ментално състояние. За това се изисква една много по-комплексна намеса на основните нива, на които съществуваме- съзнание, ум и тяло

 

Източник: http://icoolbuzz.com/health/reading-youll-never-look-banana-way.html#sthash.KOpiR0zA.dpuf

You may also like...