“365 дни веганство”- медицински резултати


Изследване2

Вчера ми се заформиха около 365 дни веганство.

В този период реших да опитам и що е то суровоядство.

Както повечето от вас знаят, последните 31 дни съм изцяло на сурова храна, а преди това от 19 Март до края на месец Април бях също суровоядец .

Реших, че е дошло времето да разбера какво ще покаже едно подробно медицинско изследване на кръвта ми.

Прилагам снимки, за да може всеки един от вас да разчете изследванията сам за себе си, а аз от своя страна ще дам малко разяснения в по-долните редове :)

Първо е нужно да спомена, че за последните 31 дни не съм приемал абсолютно никакви хранителни добавки.

Всичко, което е минавало през тялото ми е било почти 100% чисто и натурално и най-важното, домашно произведено. Като изключим, разбира се някой видове суперхрани, семена и ядки като чиата, лененото семе и кашуто, които по разбираеми причини не са отглеждани в някойсъседен двор ;)

Ще започна с това, което не е в “обичайните” норми.

Хемоглобин (червени кръвни тела)- при референтни стойности за мъже от 135 до 160, моят е 125, което влиза в нормите за жени, които варират между 120 и 160.

Желязо- при референтни стойности от 12.5 до 26.7 за мъже, моите са 11.2, което отново влиза в нормите за жени, които са между 10.7 и 23.4

Според лекаря, който разчете изследванията, това е нормално, имайки се предвид диетата, на която съм се подложил.Изследване1

За мен, обаче, това не е задоволително обяснение и зная, че е нужно да бъдат взети мерки.

От днес вкарвам в храната си по 30-35 плодчета годжи бери, които са изключително богати на желязо. Заедно с това ще увелича приема на покълнало жито и ще засиля зеленолистните растения, също богати на желязо- цвекло, магданоз, зеле и т.н.

В подобни случаи е повече от добре да се започне и с приема на зелените афа или спирулина, тъй като и двете са много добър източник на желязо, протеини, витамини ( високо съдържание на B12), минерали, както и на почти всички незаменими аминокиселини.

При мен, обаче, се наблюдава една осезаема възбудимост, когато приемам спирулина напоследък. Пулсът ми се ускорява и нивата на енергия в тялото ми се засилват неимоверно, което по-скоро ме дисбалансира. Може би ще опитам отново с Афа, но преди това ще приемам известно време червените плодчета годжи бери :)

Сега няколко думи за положителните стойности.

Изненадам съм приятно от стойността на кръвната ми захар.Изследване2

Имайки се в предвид, че хапвам между 3 и 5 супени лъжици мед на ден и доста плодове, цифрите показват 4.3 при референтни стойности от 3.5 до 6.1.

Също очаквах, така важния магнезий да ми бъде по-нисък от обичайното, но и тук останах изненадан- 0.89 при референтни стойности от 0.7 до 1.2

Калцият ми също е в идеални норми- 2.38 при стойности от 2.12 до 2.62

Преминаваме към холестерола. Тук стойността е нужно да бъде под 5.2, а моят е 3.12, което мисля, че е идеално.

За “добрия”, “лошия” и “злия” холестерол е изписано доста и все още не е напълно ясно как точно занижените стойности влияят върху човек (ако някой е запознат и има личен опит, моля да го сподели, използвайки възможността за дискусия в Гуугъл+)

Изследването на другия важен компонент, витамин B12, ще бъде готово в Понеделник. Там също очаквам занижени нива, след като разгледахме къде другаде са такива. Но нека да видим :)

Като цяло мога да ви кажа, че се чувствам повече от добре. Докато пиша тези редове сърцето ми бие с точно 50 удара в минута :)

Въпреки че от всичките тези цифри започна леко да ме понаболява главата ;)

Ако не сте имали възможност да се запознаете с това по какъв начин съм натоварвал тялото си в последните 31 дни и как съм се хранил, за да направя суровоядния си експеримент още по-интересен, то спокойно можете да проследите следните връзки към предишните ми постове:

Да минеш на “сурово”

Да минеш на “сурово”- част 2

Един “суров” ден

“За” и “против” суровата храна

Да минеш на “сурово”- ден 16-ти

Да минеш на “сурово”- ден 21-ви

Да минеш на “сурово”- ден 29-ти

 

You may also like...

4 Responses