10 ценни съвета за горещите дни


http://www.dreamstime.com/-image23353926

1. Плътно затвори всички прозорци и врати, особено ако жилището ти е със западно или с източно изложение. И в двата случая слънцето ще пече директно в терасата или прозорците – следобед или сутрин. Преди да тръгнеш за работа се убеди, че няма откъде горещият въздух да влезе, докато те няма. Ако имаш щори ( най-ефективни си остават ролетните щори и капандурите ) или тента – пусни ги.

2. Когато се прибереш вечерта, изчакай жегата напълно да мине, т.е. около 6-7 часа и едва тогава отвори, за да влезе въздух. Ако имаш тераса, можеш да излееш един леген вода върху нея. Много често нагрятата площ, непосредствено пред стаята, внася допълнително жега вътре.

3. Стаите с отворени прозорци и врати водят до течение, на което не е добре да се излагаш директно. Често се случва да ми се запуши носи или схване врата само след 15 минути на течение независимо от високата температура.

4. Замени с по-тъмни и плътни леките ефирни перденца. Ако през зимата и пролетта каниш слънцето чрез тях, то през жежкото лято те пропускат повече от необходимото. Ще усетиш промяната моментално. Стаята ще стане и по-тъмна, а това ще намали и вътрешното ти усещане за горещина, в случай, че ще прекарваш летните дни у дома.

5. Не пий ледени течности – ниските градуси ще накарат тялото ти да произведе повече енергия, за да изравни температурите и така ще се загрее. А това не е търсеният ефект, нали?

6. Обличай свободни дрехи от леки, естествени материи.

7. Наблягай на леките храни. Плодовете и салатите са идеален вариант за всеки един горещ ден.

8. Забрави за готвенето и употребата на готварска печка.

9.Минавай от време на време под душа за минута, две, обливайки тялото си с приятна, хладна вода.

10. Пий минимум 2.5 литра вода на ден.

П.С. Помни, че и това ще мине :)

Сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря!

 

 

You may also like...