Един “суров” ден


Organic-vegetables
Малко след като написах последната информация за втория си суровояден експеримент, получих писмо от добра моя приятелка, която ме попита как точно и с какво се храня.

И тъй като си бях помислил, че е хубаво да споделя и тази информация и опитност, това писмо ми дойде като затвърждение, че е добре да го направя веднага :)

Ще опиша един примерен ден в хронологичен ред.

Първата храна, която приемам сутрин е в течна форма и обикновено се състои от един фреш от 1-2 портокала (или грейпфрута), 1 лимон,  и 1 с.л. мед. Ако се чувствам жаден, добавям и малко изворна вода, за да стане количеството по-голямо.

След това обикновено следва тренировката, която описвам по-подробно в “Да минеш на сурово”- част 1

Правейки я, изразходвам някъде около 800-900 Ккал (грубо), което води до това да приемам малко повече храна след това. Така че, определено при всеки един от вас количеството и вида на храната ще бъдат различни, според индивидуалните нужди и настоящото състояние на тялото ви.

След тренировката изпивам между 1 и 1.5 литра смути, като съчетавам в него различни видове плодове, зеленчуци и така наречените суперхрани ( чиа, спирулина, мед, конопено семе, кокос, годжи бери и т.н в зависимост с какво разполагате).

Не са за подценяване и българските суперхрани като магданоз, спанак, лапад, глухарче и овчарска торбичка от зелените и лимец, жито, елда, киноа и овес от житните ( въпреки че от овеса ми се образуват киселини и съм спрял да го използвам) Комбинацията ми дава достатъчно протеини, въглехидрати, витамини и минерали, за да може тялото ми да започне да се възстановява с прилична скорост.

Към смутито обикновено добавям и 5-6 бразилски ореха (въпреки че повечето хора споделят, че е добре да се ядат не повече от 3) и си хапвам 30-40 г предварително накиснати от предния ден бадеми (което ми напомня да си накисна още за утре :) ) През остатъка от деня също хапвам някоя и друга ядка.

На обяд обикновено си правя една хубава салата от пресни сезонни зеленчуци (домати, краставици или тиквички, вижте ето тази рецепта) и добавям към тях 5 лъжици пшеничени трици с една лъжица зехтин, сокът на 1 лимон и сол. Получава се нещо като сос и в съчетание със сладките домати и краставици поне на мен ми е доста вкусно :)

Другият вариант е да си накисна от предния ден нахут, леща или грах и да си сложа от тях в салатата или да си измайсторя един чуден, суровичък хумус. Също така повечето пъти хапвам и 10-15 маслини, но внимавам какво си купувам. Като цяло залагам на зелените и кафевите, които са консервирани в повечето случаи само със сол, докато при черните може да намерите поне няколко Е-та в състава. Накисвам и тях във вода, защото иначе са ми прекалено солени.

По-късно вечерта ( между 17:00 и 18:30 ч) обикновено хапвам 2-3 праскови или друг вид плод или си правя още едно смути, а днес примерно вече съм хапнал 6 праскови.

В някой от дните не изпитвам почти никакъв глад вечерта и пропускам храненето, което лично според мен е идеалният вариант от опита ми до сега.

Факт е също така, че когато се хранех с готвена храна и пропусках вечерята, се събуждах много рано сутринта (между 4:00 и 4:30) изпълнен с енергия и жизненост. Тогава не тренирах сериозно, а си правех практиката, която е съчетание от медитации, визуализации, тай чи, йога упражнения и др.

Общо взето мога да ви споделя, че при всеки един от вас ще има различни потребности и желания, а при някой и резултати.

Много е важно да знаете от самото начало защо се подлагате на подобен вид диета и какво целите с нея. Много хора го правят, защото е “модно”, което не е много добра идея, тъй като по този начин насилваме телата си, особено ако не сме готови за подобна промяна.

А промените са много и най-различни, както вече разбрахте ( ако не сте може да го направите прочитайки  “Да минеш на сурово” част 1 и “Да минеш на сурово” част 2)

Лично в моя случай, едно от най-големите предимства е допълнителната яснота на ума и почти мигновеното навлизане в медитативно състояние и свързаност с хората, с които общувам и света като цяло. Нещо, което правя и сега, за да мога да дам повече стойност чрез информацията, която споделям :)

Доста подробно описвам всичко, за което говорим, както и много други интересни теми, в новата си книга “Медицината на новото време“.

В нея споделям не само опита си с храненето, но и това как съм се излекувал през годините от различни болести, как точно съм направил всички прочиствания на организма и основните му органи, както и това как точно съм се възстановявал ( и то неимоверно бързо) от травми, които са били смятани от лекарите за фатални. И това е само една малка част от всичко, което ще можете да намерите в “Медицината на новото време” :)

Иначе що се отнася до рецепти, можете да намерите много и най-различни във виртуалното пространство. Аз обикновено експериментирам интуитивно, в зависимост с какви продукти разполагам, но понякога обичам да се вдъхновявам и от опита на приятели :)

Ще завърша този пост със следното- всеки един от нас е индивидуално-уникален сам по себе си, което означава, че ще има нуждата от различни по вид методи и техники за физическо здраве, за хранене, за това как да комуникира с хората и света и най-важното със самия себе си.

Каквото и да си говорим, промяната единствено и само започва отвътре навън.

Аз мога на първо време да бъда сам по себе си примерът, който искам да видя в света извън мен. Вие от своя страна можете да направите същото, но истината е, че никой друг не може да го стори вместо вас.

Ще трябва да го осъществите сами за себе си, в момента, в който решите, че си заслужава.

А аз ще продължавам да споделям моя личен опит и прозрения :)

И още един съвет.

Следвайте собственото си вътрешно усещане, за това кое е “добро” или “лошо”.

Вие сте си вашия собствен гуру и вие знаете най-добре от какво точно се нуждаете във всеки един момент от настоящето.

Единственото, което е нужно, е да направите отново връзката с това свое Аз, което знае отговорите на всички въпроси :)

Най-хубавото е, че във времето, това е напълно възможно и изпълнимо :)

You may also like...