“Здравословната Мания” и има ли тя почва у нас


School Breakfast and School Lunch at Washington-Lee High School Arlington, Virginia

Както в много други държави по земното кълбо (или поне при малко по-добре развитите), така и тук, в България, в един момент голяма част от хората полудяха по така наречения “здравословен” начин на живот. И това се превърна в поредната мания. И не само,че почвата за нея тук е особено благоприятна, ами си е направо благотворна…

Но какво точно означава това “здравословно” понятие? В добре известната уикипедия, ще намерите следното определение:

При хората, това е общо състояние на ума, тялото и духа, при което няма болест, нараняване или болка, СЗО дава по-широка дефиниция: „състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест или недъг.”

Ако тръгнем да разсъждаваме от това простичко определение, то тогава представите за здраве на повечето хора ще се променят или поне леко видоизменят. Защото да бъдеш здрав не означава само да разполагаш със здраво и атлетично тяло.

а) Да бъдеш здрав означава да постигнеш един добър баланс между съзнанието, ума и тялото си.

б) Означава да можеш да се радваш и на малките неща в живота си и да оценяваш всеки един момент.

в) Означава да можеш да създаваш и поддържаш хармонични връзки с хората около теб.

г) Означава да не се кахъриш, когато хапнеш малко повече шоколадец или пък си позволиш малко повече от онази любима баница, която баба приготвя така добре.

д) Да си здрав означава и да умееш понякога да останеш със самия себе си и това да ти носи спокойствие и радост.

е) Да си здрав означава да се събудиш сутринта с ясното желание, че те очаква един прекрасен ден и че имаш възможността днес да поставиш основите на едно още по-хубаво утре.

ж) Здравето е и силното желание за единение както с природата, така и със света около теб.

з) Здравето е липсата на вина.

и) Здравето е самооценяване.

й) Здравето е също така и силата да преодоляваш трудностите по пътя си с вдигната глава и целеустременост.

к) Здравето е радостта от сутрешната чаша кафе или чай (кой каквото пие).

л) Здравето е усмивката на лицето ти, когато те огрее топлото слънце в хладния, ноемврийски ден.

Мога да продължавам така дълго време…

Но истината е, че за всеки един от нас здравето има различно измерение и то понякога може да съвпада с концепциите на някой от хората около нас, а понякога няма да има точка на пресичане.

Факт.

За това е и много важно да се поспрете и да се замислите кои са основните приоритети в живота ви. Защо искате да сте здрави на първо място. Защото ако го няма на лице това “защото” или така наречената “цел”, то няма как да има и желание, за да се постигне някакъв определен резултат.

Ние хората сме ръководени от нашите желания, мечти и цели.

И без тях бихме се превърнали просто в част от пейзажа. Има много примери за това. Недейте да бъдете от тях (въпреки че и това е въпрос на личен избор).

Здравословната мания е да следваме сляпо съветите, с които ни заливат отвсякъде. Интернет, телевизия, радио, билбордове и т.н., без изобщо на първо място да сме си отговорили на въпросите, за които споменахме малко по-горе. Здравословната мания е да не подлагаме на съмнения това, което ни се поднася, а веднага да се втурнем през глава да го затвърждаваме или пък веднага да го отхвърлим ( и двете са страни на една и съща монета).

8585463481_03c89ab630_o

Медът например, бил суперхрана и не бил полезен?!? Моля? За кого? За мен си е много полезен и ще си го хапвам с удоволствие. Дълбоко уважавам веганите и имам много приятели, които са такива. Аз, обаче, не виждам смисъл да си поставям още един етикет. И при веганството също се изпада в крайности, които по-добре да не коментирам. Това разбира се, е в следствие липсата на въпросната осъзнатост, която коментираме толкова усилено. Така или иначе желая от сърце здраве и радост на всички хора като цяло, не само на веганите. Всеки си знае сам за себе си. Само оставете хората около вас да си правят каквото искат с телата си, щом по този начин не ви пречат. Това, че храненето на някой от хората не е такова, каквото е вашето, не ги прави автоматично лоши. Дори напротив, ще се изненадате колко готини хора има, които си хапват месо и други животински продукти.

Хайде да бъдем толерантни едни към други, може ли? Тъй като всъщност това е една от основните ценности, които липсва при голямата част от хората. А тя е много важна за правилното функциониране на едно общество, а ние все още живеем в такова. Но да минем нататък.

Всеки един от вас си има глава на раменете и най-хубавото, за което можете да я използвате, е да подлагате всичко на съмнение, в зависимост от индивидуалните си нужди и желания. Не всичко, което работи за мен и което споделям в статиите си в този блог, ще работи и за вас. Така е и с всичката информация, с която ни заливат. Не забравяйте, че всеки човек си минава по собствения път на развитие и на всеки му идва времето, за да промени някой от наложените навици.

И в никакъв случай това не трябва да става насилствено, тъй като тогава само ще засилите НеЗдравословната страна у себе си.

Насила хубост не става, са казали хората и това е много вярна приказка. За всяка една промяна си има точно време, че дори и място. И когато решим да се понапънем и да се променим преди да сме изцяло готови, то обикновено се стига до отдалечаване от баланса, за който споменахме в началото. Не че този баланс ще бъде идеален, няма да е, да ви споделя това от сега. Идеален баланс няма (прочетете тук повече). Това е по-скоро една утопия, която ни дава още по-добър стимул, за да продължаваме напред. Важното е, че върши работа. В по-голямата част от случаите.

В крайна сметка, подлагайте всичко на съмнение и експериментирайте, но с мярка и осъзнатост.

Границата между “здравословната мания” и “здравословния начин на живот” е много тънка. Сверявайте си часовника редовно, за това от коя страна се намирате.

Успех!

You may also like...

1 Response