Четирите споразумения


Дон Мигел Руис

„Родени сме в истина, но с времето започваме да вярваме в лъжи… Една от най-големите лъжи е лъжата за нашето несъвършенство…“ , пише Дон Мигел Руис,  предлагащ да сключим нови споразумения със себе си, които да станат основата на радикалната промяна към повече свобода в живота ни.

„Споразумение 1 : Бъди безупречен в словото си.

Говори с почтеност. Казвай само каквото искаш да кажеш. Избягвай използването на думите си, за да говориш срещу себе си или за разпространяването на слухове за другите хора. Използвай силата на думите си само в посока на истината и любовта.

Споразумение 2: Не приемай нищо лично.

Нищо, което другите хора правят, не е заради теб или на теб. Какво казват или какво правят другите – то е проекция на собствената им реалност, на техния собствен сън. Когато оставаш недосегаем за мненията и действията на другите, няма да ставаш жертва и да изпитваш ненужно страдание.

Споразумение 3: Не прави предположения.

Винаги намирай смелост да задаваш въпроси и да изразяваш това, което наистина искаш. Общувай с другите хора ясно, за да може да се избегнат недоразуменията, тъгата или драмите. Само това споразумение е достатъчно, за да можеш напълно да трансформираш живота си.

Споразумение 4: Винаги прави най-доброто, на което си способен в дадения момент.

Това най-добро ще се променя в различните моменти, например, то ще бъде различно във времето, когато си здрав, за разлика от времето, когато си болен. Каквито и да са обстоятелствата, просто направи възможно най-доброто и ще избегнеш самоосъждането, самобичуването, и съжалението.“

Моля сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях.

Книгата “Четирите споразумения” на Дон Мигел Руис е издадена в България от ИК “Кибеа”.

You may also like...

1 Response