Социална кухня „Не хаби – дари“ дава топъл обяд в София


iStock-serving-food-e1513719558505

В София, в двора на православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“, на Женския пазар, беше открита социална кухня „Не хаби – дари“. Тя ще осигурява топъл обяд на хора, които са в нужда, които са във временни затруднения, на хора, които имат нужда от подкрепа.

Кампанията, подкрепена от БЧК, се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и със съдействието на църковното настоятелство при храм „Св. Св. Кирил и Методий“ и е насочена към социално слаби хора, изпаднали в нужда или временно затруднение, така че в най-студените зимни дни да получат топъл обяд.

Инициативата се реализира в специално изградено за целта пространство в двора на храма. Менюто ще бъде съобразено изцяло с постите на Българската Православна Църква. Мая Манолова подчерта, че всичко в тази социална кухня е доброволно и безвъзмездно. Храните са дарени, приготвянето на храните е безвъзмездно и т.н. Днес тя и „златните момичета” от Националния ансамбъл по художествена гимнастика откриха социалната кухня. Тук беше и Негово Светейшество Софийският митрополит и Български патриарх Неофит. Кухнята ще работи всеки работен ден от 12 до 14 часа, като амбицията е тя да работи до Великден през целия студен зимен сезон, когато хората имат най-голяма нужда от подкрепа.

„Този проект не е еднократен, макар да се случва преди Коледа няма да свърши на 1 януари, нашата амбиция е до Великден, в студените зимни дни, хората, които са в нужда да имат топло място, топъл обяд и топла дума, ако има повече доброволци и се надявам, че ще се включат още фирми, които да даряват храни и още хора, които да участват в процеса по приготвянето и разливането на храната”, каза Манолова.

71-годишният Любо поиска да благодари за инициативността на омбудсмана и Българската православна църква за този хуманен жест, който прави към бедните хора. „Моята пенсия е 220 лв. и аз се стремя да се побирам в рамките на тази пенсия, живея на студено естествено и гледам да ползвам социални кухни където има. Много хора правят този жест. Безкрайно съм благодарен за хуманността на българина, събуждана в тези студени зимни дни и инициативността на такива хора като Мая Манолова, ето и патриархът присъства тук”, каза мъжът. Мъжът живее в София и смята, че благотворителността трябва да бъде постоянно. „Аз например не харесвам това кофите за боклук да бъдат посредник между излишествата на хората и тези, които се нуждаят от милосърдие”, смята мъжът.

140 години БЧК е в услуга и в помощ на хората в нужда и на държавните институции. „Днес сме се събрали отново с обединени усилия да помагаме на хората, които имат нужда от нашата протегната ръка, ръка, която ги изправя и ги връща в живота.”, каза председателят на БЧК Христо Григоров.

Моля сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря!

Източник: https://debati.bg/ Автор: Рени Никифорова

You may also like...