Руколата- зеленият афродизиак


1024px-Rukola

Руколата се смята за един от естествените афродизиаци, сподпомагащи работата на репродуктивната система. Започвайки през първия век от н.е., много гръцки философи са хвалели способността й да стимулира либидото. Римската империя е почитала руколата, идентифицирайки я като “божествен дар”

Вкусът й е леко горчив и пиперлив и е отлично допълнение към всяко ястие.

Богата е на основни антиоксиданти, витамини и минерали, като калий, витамин К, витамин С, магнезий и манган. Не само, че нейното съдържание на витамин K допринася за развитие на костната плътност, особено при хора, страдащи от остеопороза, но нейните минимални оксалатни количества помагат на организма да абсорбира калция по-ефективно.

Руколата също е отличен източник на хлорофил, който не само помага за пречистване на кръвта, но също така предотвратява възможно увреждане на ДНК и черния дроб от ефектите на афлатоксините, които понякога се намират в царевицата или фъстъчените продукти.

Руколата има силен противораков ефект, най-вече благодарение на глюкозинолатните съединения, които са известни с това, че намаляват риска от евентуално развитие на рак на гърдата, простатата, белия дроб, дебелото черво и рак на панкреаса.

Противораковите свойства на глюкозинолатите са изследвани в продължение на години.

Дългосрочното проучване е с цел да се направи оценка на потенциалните рискове от рак с или без консумацията на глюкозинолатите, намерени в кръстоцветните зеленчуци като рукола. Повече от 11,000 мъже са участвали в това проучване, което е продължило малко повече от девет години. Анализът показал, че колкото повече глюкозинолатни продукти са консумирали редовно участниците, толкова по-малко склонни са били да развият рак и по-специално рак на простатата.

Разбира се, качествата на руколата като афродизиак, са в следствие предимно на действието на нейните микроелементи и антиоксиданти, които намаляват притока на намаляващите либидото замърсители в репродуктивната система и организма като цяло.

Моля споделете тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях! Благодаря Ви!

 

You may also like...