Приеми човека до себе си


приемане

Следващият път, когато си с друг, направи каквото можеш, за да може другият наистина да те „почувства“, че си там с него. Предложи му най-скъпоценния дар на контакта с теб, на твоето присъствие и на твоята любов. Погледни го нежно в очите, докосни го меко и внимателно слушай какво казва. Позволи личното му преживяване – начинът, по който той осмисля реалността и по който придава смисъл на живота си – да навлезе съвсем навътре… без да изпитваш нужда да го променяш, да го трансформираш, за го разбираш или да спориш с него.

Отстрани се колкото можеш повече от искането си той да се проявява според твоята собствена подсъзнателна програма. Виж, че този човек не е просто обект на твоето осъзнаване, приемник, който да улавя и да изпълнява твоите “нужди“, а великолепен субект в своето си право, борещ се също като теб на пътя на любовта, по неговия си начин. Дръзни да видиш, че случващото се пред теб е разгръщащо се чудо, точно такова, каквото е.

Позволи на този човек да има значение за теб, поеми онзи риск, който истинската интимност винаги ще изисква, сякаш това е твоят последен момент с него… завинаги. Защото може просто да е. Ако не сега, скоро – по-скоро, отколкото би ти харесало.

Той или тя са толкова ценни, толкова уникални, така безпрецедентни, дори неговата или нейната способност да взривяват най-дразнимата ти същинска уязвимост. Поискай да видиш дори това като дива благодат под прикритие, приемаща формата на дразнител, за да ти напомни за нещо така важно, което си забравил за природата на любовта.

Вероятно няма нужда да ги “оправяш“, да ги “изцеляваш“, да ги “лекуваш“ или да ги “учиш“, или пък да им предаваш някакъв сорт приказно “духовно състояние“. Само един момент от твоето нежно, смирено, сладко присъствие ще е достатъчен, много повече от достатъчен. Просто бъде там. Изцяло.

Отстрани всичко, което мислиш, че знаеш за този човек, само за този момент. Истината е, че никога преди не си го срещал точно такъв. Отмести идеалния образ, с който си бил свързан, и се срещни с този, който стои точно пред теб, наистина за първи път.

Моля сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря!

~Matt Licata | Art by Outi Harma

You may also like...