Ползите от червеното цвекло


rote-beete-11136

Червеното цвекло е истински зимен дар. То може да бъде от чудесна полза за всеки, който желае да пречисти постепенно тялото си и да се сдобие с повече енергия и полезни вещества.

  • притежава жлъчегонно действие – спомага за изчистването на черния дроб, жлъчката и далака.
  • съдържа магнезий – той регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби.
  • сокът от цвекло поддържа разтворимостта на калция в организма – добре е да се приема от хора, които се хранят предимно с термично обработена храна. Приемът на сок от цвекло разтваря натрупването на неорганичен калций в стените на кръвоносните съдове, разширява ги и така понижава артериалното налягане и облекчава работата на сърцето.
  • смомага за образуването на червени кръвни телца и подобрява състава на кръвта – много е полезен да се приема по време на менструация (до 100 мг) и в климактериум.
  • съдържа органичен хлор – страхотно пречистващо средство за черен дроб, бъбреци и лимфа;
  • съдържа бетаин – бетаинът е уникално вещество, което сподпомага за усвояването на белтъците и подобрява работата на черния дроб.
  • съдържа сапонини – сапонините се свързват с холестерина в червата в трудноуствоим комплекс и така се изхвърля от организма.
  • съдържа витамин U – този витамин спомага за зарастване на язви, има противосклеротично и противоалергично действие, подобрява обмяната на холестерина.
  • има противораково действие.

Понеже цвеклото притежава изключително силно прочистващо действие, ако се приема в големи дози, може да се наблюдава гадене и виене на свят. Това са ясни признаци, че организма ви има остра нужда от цялостно пречистване.

Цвеклото може лесно да бъде включено във вашето меню. Различните сокови комбинации са една чудесна възможност да започнете да употребявате повече от него. Сокът от моркови и цвекло или ябълка, морков и цвекло са любимите ми комбинации. В съчетание с цитрусови плодове и най-вече портокали, червеното цвекло е също толкова вкусно и приятно. Да не забравяме и различните салати, в които можете да го използвате. Моркови, ябълки и цвекло е една любима моя салата, която се старая да хапвам редовно през зимните месеци.

Майката-природа не случайно ни е дала сезонните плодове и зеленчуци и най-хубавото, което бихме могли да направим, е да се възползваме от тях :)

Моля споделете тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря ви!

You may also like...

2 Responses