Мъдрият градинар


Мъдрият градинар

Да създадеш в съзнанието си притча, която да те накара да се замислиш за живота и любовта не е лесна задача.

Да материализираш тази притча под формата на думи, които да докоснат милиони сърца е още по-трудно.

За всичко това се изисква дълбоко разбиране за житейските закони и висшата сила на сътворението. Или натрупването на опитност, чиято да създаде в човека осъзнаване за най-истинската част от съществуването.

“Мъдрият градинар” на небезизвестната Клариса Пинкола Естес е именно такава. Изпълнена със сила и вдъхновение кратка творба, която те свързва с онази вътрешна сила, която дарява с вдъхновението да продължаваш смело напред, независимо от тежките уроци и преживявания, които животът ни поднася.

Връщайки се назад във времето след опустошителната война, авторката ни въвежда в един свят, който не бихме могли да разберем, ако не са нейните вълшебни изречения, изпълнени с толкова много цветове и множество емоционални спектри.

Нейното детско възприемане на заобикалящата я действителност и ужаса от войната е толкова неподправено и живо, че сякаш наистина част от историята е написана от онова малко момиченце, чиито живот е изпълнен с мигове на проста и чиста радост. Радостта от самото съществуване.

А историята е за чичото на Клариса, “мъдрият градинар”, който с помощта на своята вяра в божествената  сила е успял да оцелее в немски концлагер, за да пропътува океана и почти цяла Америка и да се събере отново със своето прокудено от родната земя семейство.

Жовар е от онези хора, които неусетно заобичваш. Заради тяхната искреност и неподправена човечност. Заради онзи негов поглед, който дава топлина, въпреки травмиращите спомени. Заради вярата в единствената сила- любовта, която продължава вечно и навсякъде.

И както във всяка една истинска притча, и в тази всеки може да открие по нещо за себе си, което да го поведе по една мисловна пътека, по която да разкрие неизследвани кътчета човечност. Човечност, която те кара да осъзнаеш, че можеш да бъдеш по-добър и по-мъдър. Да бъдеш себе си.

♥♥♥


Мъдрият градинарКнигата можеш да поръчаш от сайта на ИК “Бард” с 20% намаление.

  *Изд. „Бард“ е партньор на drugata-realnost.com

 

 

 

You may also like...