Моят 30-дневен “Шанк пракшалана” експеримент


with-a-glass-of-salt-water-to-better-and-improved-overall-health

В началото на лятото направих 30-дневен експеримент, свързан с прочистването на целия ми стомашно-чревен тракт (стомах, тънки и дебели черва).

За да случа това, използвах една древна и уникална по рода си йогийска, прочистваща техника, наречена “шанк пракшалана” или в превод, “Жест на раковината”.

Тя е позната като единствения метод за прочистване на всички гореспоменати части от стомашно-чревния ни тракт едновременно и то без използването на плашещите повечето хора клизми.

Но защо всъщност имаме изобщо нужда да прочистваме тялото си? Много просто, то е нашето превозно средство, чрез което преживяваме така наречената реалност, която “виждаме” около себе си.

Колкото по-чисто е то и колкото по-добре са поддържани различните му части, толкова по-добре ни служи при преминаването от една опитност в друга.

И за да бъда малко по-конкретен, ще спомена единствено, че стомашно-чревния ни тракт е най-големия имунен орган в нашето тяло. В него се извършват по-голямата част от някой основни процеси, като създаването на имуноглобулини, производството на Т-клетки (клетки убийци), които се грижат за това болестотворните бактерии да не се застояват в нашия организъм. Също така в стомаха се преработва и храната, която е жизненоважно да бъде разградена правилно, за да можем да си набавим и необходимите градивни елементи за нови клетки, които да поддържат цялостната система здрава. Това разбира се е само една  нищожна част от всичко, което се случва в нашия стомах и по-конкретно в нашите черва.

Но нека ви разкажа малко повече за тази проста и особено ефективна техника. Първо, за да се направи са ни необходими няколко литра с вода, няколко лъжици сол и 100 г с ориз (при мен кафявият работи най-добре). Също така е необходимо да се направят и 4 различни упражнения, които се изпълняват в точно определен ред. За ваше улеснение, съм записал кратко, непрофесионално видео, което може да видите ето тук ( ще забележите, че обясненията са на английски, тъй като използвам видеото и за английската версия на този сайт, която, ако имате желание може да разгледате ето тук. Идеята е да видите самото изпълнение на упражненията и тяхната последователност)

Целта на самите упражнения е да помогнат на солената вода, която ще изпием по време на прочистването, да се придвижи от стомаха през червата ни, докато достигне до изходната си точка.

Но нека разгледаме как точно се прави самата процедура. Първо, затопляте един литър с вода, като температурата е нужно да бъде близка до тази на тялото ни (35-36 градуса), добавяте към него една равна супена лъжица сол и разбърквате, докато се разтвори (може да използвате хималайска или обикновена, резултатът е идентичен). За целта използвам еднолитров термос.

След като си подготвите топлата вода и сте изгледали видеото с упражненията, сте готови да започнете и самото прочистване. Наливате си чаша солена вода и я изпивате, след което веднага изпълнявате четирите упражнения в показания ред. След това изпивате още една чаша, след което правите отново упражненията. Повтаряте тази процедура, докато не стигнете до 6 или 7 изпити чаши със солена вода. Горе-долу в този момент би трябвало да отидете за първи път до тоалетната, където ще започне и същинското прочистване ;)

След като изпразните червата си, изпивате поредната чаша с вода и продължавате с упражненията. Идеята е да повтаряте това занятие, докато от вас не започне да излиза толкова чиста вода, колкото тази, която приемате. Когато това се случи, значи сте успели доста добре да изчистите тази така важна за работата на целия ви организъм система.

Когато правих за пръв път тази процедура преди около 5 години, се наложи да изпия около 20 чаши с вода или 4 литра в продължение на 2 часа. Сега, по време на 30-дневния експеримент, който включваше 3 прочиствания на всеки 10 дни, изпих първо 14 чаши, след това 12 и последния път 11. Междувременно е нужно да спомена, че се храних с изцяло растителна храна, като по-голямата част от нея беше сурова. Повече за суровоядния ми експеримент, можете да прочетете ето тук (в края на статията ще намерите линкове към различните “сурови” постове)

Но да се върнем на нашето прочистване. След като сте успели да изчистите добре червата си, е въпрос на избор да извършите не толкова приятното изпиване на 3 чаши чиста вода, след което да предизвикате изкуствено повръщане, за да изчистите напълно стомаха си. Правил съм прочистването и без това и мога да ви кажа, че е също толкова успешно и ефикасно.

След това е нужно да си приготвите малко по- специална, но достатъчно проста храна, тъй като се забранява изрично да оставяме празни стомасите си след процедурата (изключение се прави при започването на лечебен глад). За целта, аз използвам една чаша с кафяв ориз, но съм употребявал и бял.

White,_Brown,_Red_&_Wild_rice

Сварявате го добре в 3-4 чаши вода, докато омекне и дори го оставяте леко да се превари. След това го изцеждате и слагате една, две лъжици шарлан или зехтин, а ако не спазвате вегетарианска или веганска диета, можете да си сложите лъжица с хубаво, краве масло :) Храната се приема не по-рано от 30 минути след приключването на упражненията и не по-късно от 60 минути след това. В интерес на истината не съм си правил експерименти с тези времеви граници, така че не мога да споделя дали има огромно значение. В случая съм се доверил на хилядолетните опитности на хората преди мен :) Преди храненето също така не се пие вода (като изключим трите чаши за евентуалното изчистване на стомаха). След първото приемане на храна, можете да пиете вода и леки, билкови отвари.

Важно е да споменем, че не е препоръчително да се употребяват сурови храни в следващите 24 часа, за да може да се възстанови успешно бактериалната среда и “добрите” бактерии, които се грижат за преработката на храната и куп други процеси. Ако се почувствате много, много гладни, можете да си направите зеленчуци на пара, а в името на експеримента, аз си хапнах последния път и един хубав, зеленчуков сач, който ми дойде доста добре :) Преценете сами, но не прекалявайте с храната, особено ако правите прочистването за пръв път.

Общо взето това е. Може евентуално да се почувствате леко изтощени след самото прочистване и е препоръчително да не излизате, ако е студено навън, тъй като имунната система има нужда от 24 часово възстановяване до нива още по-високи от предишните.  А на другия ден… ах, на другия ден ще усетите толкова мощен прилив на енергия, че може да решите, че сте малки богове ;)  И това съвсем честно, поне аз се чувствах и продължавам да се чувствам така, след всяко следващо прочистване.

Така че, ако сте готови, слагайте водата да се топли, гледайте видеото с упражненията и действайте :)

***

Противопоказания:  да НЕ се прилага от хора болни от дизентерия, остър колит, остър апандисит, туберкулоза, диария, рак на червата, язва на стомаха.

Да НЕ се прилага от тежко болни хора и по време на бременност.

***

Моля сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря!

You may also like...

52 Responses