Млякото- да направим осъзнат избор за здравето си


мляко

Темата за млякото е широко дискутирана и изпълнена с противоречиви мнения.

В тази статия споделям част от моите основни възгледи и опитности свързани с него.

На първо място е много важно да се каже, че всеки един човек е индивидуално-уникален и ще бъде повлиян от млечните продукти и в частност прясното мляко по различен начин.

Би било несериозно да се каже, че то влияе идентично за различните хора. Всеки един от нас има неповторим начин на живот, който е довел до определени различия във физическото, менталното и емоционалното пространство, което обитаваме.

В “Липсващите елементи на здравето” си позволих да използвам едно от най-големите и продължителни изследвания свързани с храненето и в частност млякото правени някога, а именно “Китайското проучване”.

Доказателствата в него, че млечните протеини са катализатори за развитието на ракови и туморни образования са факт. Но не самите те са основната причина за тези дисбаланси или болестни състояния, както сме свикнали да ги наричаме.

Основната причина се корени предимно в нашата емоционална същност, където в продължение на години натрупваме различни по вид негативни емоции по една или друга причина, без да им позволяваме да напуснат енергийното поле, в което постоянно пребиваваме.

Всички знаем, че раковите образования са клетки, които се отделят от единната система на физическото тяло и се обръщат срещу нея с цел да я разрушат. Това се случва в следствие на същите действия от наша страна на емоционална основа. Голяма част от хората в продължение на целия си живот вървят срещу себе си, неизказвайки моментните си желания, непоказвайки истинските чувства и емоции, които ги изпълват в настоящия момент. Това неминуемо води до натрупването на енергийните блокажи, за които споменах малко по-рано.

Отделно човешкото същество като цяло е напуснало естествената си среда (селото, природата), където е живяло в продължение на хиляди години и я е заменило с тази на изкуствено създадените “удобства” на града. В последното няма нищо лошо до момента, в който успяваме макар и до някаква степен да поддържаме физическия, емоционален и ментален баланс така, както сме успявали да го правим на село- чрез всекидневни физически натоварвания, чиста храна и спокойствие. Нещо, което не се случва.

Факт е също, че точно тези три елемента са от ключово значение, за да успяваме да поддържаме донякъде този крехък баланс.

Храната, която приемаме би трябвало да снабдява физическите ни тела с всичко, от което имат нужда, за да успяват максимално ефективно да се самовъзстановяват. За последното те са създадени перфектно. Това обаче, може да се случи само тогава, когато сме в състояние на спокойствие или липса на стрес. Когато последният присъства интензивно в живота ни, то тялото ни е в състояние, което често се нарича “бий се или бягай”, и в което спира да произвежда нови клетки, които да възстановят милионите загинали през последните няколко минути, докато пиша тези редове.

Но защо изобщо споменавам всичко това? За да се опитаме да разберем колко многопластови сме и как всъщност всичко, което правим може да бъде както лекарство, така и отрова, в зависимост от количеството му.

Това веднага ме връща и към темата за млякото, с която започнахме. За мен например, то със сигурност е меко казано непрепоръчително, тъй като в следствие на живота, който съм водил през първите 28 години, стомашно-чревния ми тракт е стигнал до едно доста занемарено състояние, което на този етап не може да обработи съставките и най-вече казеинът, който се съдържа в млякото. Разбира се не съм единствен и в такова състояние са повече от една трета от хората, които са на така наречената “западна” диета, включваща големи количества животински продукти, мазнини и “празни” въглехидрати от страна на захарта и нейните производни.

От друга страна е нужно да спомена, че почти никъде в магазинната мрежа не могат да се намерят млечни продукти, които да НЕ включват в себе си доза антибиотици и хормони, от които със сигурност нямаме нужда.

Да не говорим за това, че никъде в природата не се наблюдават млекопитаещи, които да употребяват майчино мляко след определена възраст, а какво остава за животинско, което има структура изпълнена с количества елементи, надхвърлящи многократно човешките нужди и които разрушават баланса в организма.

Не е нужно да сме гении, за да видим до какво е довела така наречената “индустриална революция”. Мързелът е една от най-широко разпространените болести, които неминуемо води до появата на голяма част и от останалите.

Човешкото тяло е създадено да се движи. То има нуждата от всекидневно движение и упражнения под една или друга форма. Лопата, кирка и мотика по няколко часа на ден го поддържат в идеално състояние и казвам това от личен опит.

Ако стомахът на човек е здрав и има гореспоменатото движение, както и останалите основни елементи, то съм сигурен, че няма да има проблеми да употребява млечни продукти, но в наистина умерени количества.

Някои хора тръгват мощно срещу съвременните факти за млякото, чрез примери от древна Индия и в частност Аюрведа, което очевидно разбрахме колко е погрешно.

Съвременният човек е еволюирал в много и различни посоки през последните няколко хиляди години и в това няма съмнение. И на базата на тази еволюция можем ясно да видим до къде е стигнал. Нужно е само да се огледаме малко по-осъзнато, макар и за няколко мига.

А осъзнатостта винаги ще е ключова за разбирането на всеки един от процесите, които се случват не само вътре в нас самите, но и в света и хората, които ни заобикалят.

И накрая- за или против млякото?

Направете осъзнат избор.

Сами.

И поемете отговорност както за него, както и за целия си живот. Последното е трудно, зная.

Но е единственият начин да бъдем здрави.

На всяко едно ниво на съществуването.

Моля сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря ти!

 

You may also like...