Милион години в един ден


Greg Jenner

Грег Дженър, авторът на “Милион години в един ден”, е може би един от най-забавните историци, които познавам (в случая не лично) след учителя ми по история в средното училище, който пишеше двойка на всеки, който стоеше на задните крака на стола си с риск всеки момент да се пльосне по гръб.

Това сравнение се появи в ума ми, след като прочетох любопитната история на ежедневието на британския автор, която по един наистина забавен и привлекаелен начин обогати общата ми култура с някои основни елементи от всекидневния ни живот, които повечето от нас сме приели за даденост, без да си зададем въпроса от къде са произлезли.

Бях изненадан от големия брой факти, които Дженър изравя от прашните страници на историята (или по-скоро от прашния си компютър), и които поднася по един наистина развеселяващ и привлекателен начин.

Очевидно човек със сериозна историческа подготовка и нестихващ интерес към миналото, Дженър ни потапя в един обикновен ден, от ставането до лягането, заедно с всичко, което се случва между двете. И се получава един исторически микс, който не бихте искали да пропуснете :)

От създаването на тоалетната (или чистилището) и тоалетната хартия, през английската закуска и душа, към домашните ни любимци, облеклото и комуникациите по между ни, авторът разкрива необичайно интересни моменти от живота на популярни исторически личности, потапя ни в различни етапи от развитието на човешката цивилизация, завръщайки се понякога един милион години назад. За да разберем, че част от ежедневните ни ритуали са стартирали своята повторяемост още тогава, в онези дни, в които Земята е била едно съвсем различно място за живеене.

Оказва се, че ние, хората, не сме се променили чак толкова, когато става въпрос за физическото ни пребиваване. И четейки книгата на Дженър нямаше как да не се замисля каква огромна част от времето си посвещаваме именно на телата и физиологичните си нужди.

Тънкият, британски хумор на Дженър всъщност може би ни показва точно това. И посочва към една невидима врата, която да ни отведе на друго ниво, ако разбира се, сме готови за това.

Със сигурност “Милион години в един ден” е книга, която би могла спокойно да замени някои от безсмислените учебници, които все още се използват в училищата ни.

В нея поне има искреност и доброжелателна доза хумор и ирония, от които все още имаме нужда.

♥♥♥

 
милион години в един денКнигата можеш да поръчаш от сайта на ИК “Бард” с 20% намаление.

  *Изд. „Бард“ е партньор на drugata-realnost.com

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like...