Кухня за душата


соул

Чувам сигнала “свободно” и почти веднага приятен, женски глас казва “Добър ден, ресторант Соул Китчън”.

“Здравейте. Бих искал да запазя маса за двама, за 18:00 часа и ако може да е най-хубавата.” След, което се засмивам сърдечно, тъй като очевидно от другата страна не очакваха последните две думи. Въпреки това към моя смях се прибавя още един и жената отсреща веднага влиза в унисон с малката ми шега и половин минута по-късно масата е запазена и си пожелаваме с усмивка прекрасен ден и си казваме “до скоро”.

Няколко часа по-късно се озовавам на улица “Кокиче” 13. Място за паркиране има и то съвсем близо до къщата, в която се помещава ресторантът. Подранил съм с 20 минути, за това решавам да си направя една кратка разходка из околността.

1379730_198774260302253_1369567729_n

В 17:50 съм пред вратата на “Соул Китчън”, но любопитството надделява и решавам да погледна какво има в задния двор на къщата. Открива ми се приятна гледка и един паркиран велосипед. “Ще бъде прекрасно през летните дни”- мисля си. Време е да вляза. Засичам се с един от готвачите (или поне така ми се стори), който ме упътва нагоре по стълбите. Посрещат ме с усмивка, а аз казвам, че съм запазил маса и веднага познавам жената, с която съм разговарял малко по-рано през деня. Отново се шегуваме за “най-хубавата маса”, докато ме настаняват.

26_details

Първото ми усещане е за домашен уют. Веднага стигам до извода, че от вкъщи съм отишъл в едно друго вкъщи :) Споделям го с приятно усмихващата се дама, която отвръща, че това е най-хубавия комплимент, който съм могъл да направя. Само дето аз не съм много по комплиментите, освен ако впечатленията ми не са реални и истински.

1384394_198273780352301_16235008_n

На масата пред мен стоят две прозрачни, зелени чаши, а съвсем скоро пристига и симпатична лилава бутилка с вода. Точно  на време, за да утоля жаждата си. Обичам местата, в които поднасят вода като комплимент от заведението. Доста години живях в САЩ, където това е практика и когато попадна на място, където са решили, че няма да загубят кой знае колко, ако налеят на клиентите си от живителната течност, се чувствам още по-добре. За мен това е важен критерий, за това какъв е подходът на собствениците към клиентите на ресторанта. В случая разбирам, че тук се работи с идеята всеки един от хората да се почувства като у дома си и разбира се да дойде отново.

1391988_198274130352266_1729436486_n

За детайлите и интериора няма да говоря много. Ще кажа само, че всичко си е точно на мястото, така както бих го подредил аз в собствения си дом. Погледът ми е привлечен от стилна картина, която заема почти цялата стена, а на нея виждам летния двор зад къщата, заедно с паркирания велосипед, точно такива, каквито си ги представих малко по-рано. “Интересно”- мисля си. В тоалетната ме посрещат запалени свещи и стилна чистота и подреденост.

Менюто не е прекалено дълго, но съдържа достатъчно салати, дипове и ястия, повечето от които бих опитал по време на идванията ми. Отделно има и меню за деня, което включва супа и основно ястие. Признавам си, че съм фен на тези менюта. Не само заради достъпната цена на ястията в тях, но и заради това, че съдържат гозби, които не се знае кога отново ще бъдат приготвени. С други думи са уникални :) Заговаряйки за цени, “Соул Китчън” не е място, където да можете да се нахраните за 5 лева (въпреки че ароматните картофки с кашу и джинджифил струваха точно толкова). Ако сте решили да си хапнете салата или супа, заедно с основно ястие и  да пиййнете по чаша вино, то това ще ви струва между 35 и 45 лева за двама. Имайки се предвид, че два билета за поредния холивудски екшън, заедно с пуканките и колата струват горе – долу толкова, то лично за мен няма съмнение кое да избера.

935531_205496636296682_65810494_n

Обичам да се чувствам като у дома си. Обичам чистата и вкусна храна. Обичам усмивките и добротата. Обичам и чистите тоалетни. Обичам и това да усещам, че до мен сядат хора, които са дошли с идеята да доставят на тялото и духа си наслада. Аз съм един от тях.Очевидно е :)

1395402_207563856089960_1098387087_n

Ако обичате да си хапвате месо “Соул Китчън” не е вашето място. Освен ако не сте решили да разнообразите менюто си и да си позволите да опитате нещо различно и здравословно. Тук се залага на един малко по-различен вид кухня, чиито почитатели за щастие се увеличават, заедно с осъзнаването на това, че храната е една от основните предпоставки за пълноценен живот.

1384150_203700763142936_77758337_n

Хапвам картофки и се наслаждавам на музиката на Шаде. Леко са ми безсолни, но това се поправя лесно :) Иначе са задушени перфектно заедно с кашуто, което също обожавам и не пропускам ден, в който да си хапна от него. Обменям и ценни, хармонични мисли с дамата срещу мен, която решава да опита и чаша червено вино от нова, българска изба, чието име не помня. Погледнете в менюто и може и да го намерите. Ако не, на място ще ви разкажат повече :)

Тръгвам си зареден с още повече енергия. Не ми се прибира в къщи. Въздухът е приятно хладен, а в небето над нощна София греят звезди и половин луна. Решавам да продължа с разходката си и да се насладя максимално на свежата, зимна вечер…

Сайтът на ресторант “Soul Kitchen”- http://soulkitchen.bg/