Как да осъществим “перфектната връзка” с хората около нас?


Relationship1
Съществува ли перфектната връзка?

Възможна ли е тя в действителност?

Отговорът е положителен.

“ДА!”

Но за да достигнем до момента, в който да я изживееме нужно да преминем през серия от уроци, започващи с това да погледнем навътре в себе си.

Най-трудната част от задачата.

Минали са много, много години, през които сме свикнали да се отъждествяваме с външните обстоятелства, действителност и хора.

И рядко обръщаме внимание на процесите, които текат във вътрешната ни реалност.

А там започва и свършва всичко.

Независимо дали сте мъж или жена, дали сте хетеро, би или хомосексуален, съществуват няколко основни качества (добродетели), които след като култивираме в себе си, започваме да живеем в един съвсем различен свят.

Свят на наистина чудесни и пълноценни връзки с хората около нас.

Това са:

а) изслушването

б) разбирането

в) приемането.

Споменавайки различните типове сексуалност, която съществува, аз лично мога да дам десетки примери от интимния си живот, свързани с връзката мъж- жена, тъй като съм 100% хетеросексуален , което обаче не означава, че не поддържам прекрасни приятелски и дълбоко духовни взаимоотношения с представители на мъжкия пол. Дори напротив.

Но както споменах малко по-рано, типа на връзката няма кой знае какво значение, ако така или иначе на лице не са трите качества.

Нека ги разгледаме малко по-подробно, за да разберем защо са толкова важни те.

Изслушване- през по-голямата част от времето, ние не слушаме човека срещу нас и това, което споделя той с нас.

Факт е.

Собствените ни мисли са достатъчно обсебващи, за да успеем да насочим вниманието си към настоящия момент и евентуалните нужди или просто споделената опитност на другата страна.

Тук идва моментът, в който имаме възможността да поработим малко върху себе си и да се научим как да слушаме активно.

С други думи, да бъдем тук и сега и да оставим за няколко мига собствените си мисли, проблеми, минало и бъдеще настрани, за да успеем да чуем това, което ни се казва.

След това можем спокойно да използваме целия си опит и сбор от спомени и мъдрост, за да дадем стойностна обратна връзка на човека срещу нас. Или още по-добре някаква насока, за това накъде да продължи.

Това няма как да стане, ако не сме се научили да изслушваме докрай това, което ни се споделя.

В противен случай просто ще включим някой от моделите, които обикновено използваме, за да “замажем” положението и да дадем някакъв уклончив отговор или съвет.

Много често срещано явление.

За да успеем да стигнем до момента с изслушването е нужно да осъзнаем, че сме изградили една висока, широка и много дебела стена, зад която сме свикнали да се крием.

Стена, която не допуска през себе си това, което ни се поднася като информация от света и хората около нас.

Това е една изкуствена преграда, която сме създали в момента, в който сме започнали да изграждаме така нареченото его и свързаните с него многоизмерни личности, които използваме в ежедневието си.

Тази преграда или стена е един своеобразен филтър, който не допуска до вътрешната ни реалност (съзнание) определена информация, която погрешно сме решили, че може да застраши по някакъв начин егото ни.

Докато не променим настройките на този филтър, няма как да осъществим пълна и хармонична връзка с хората в живота ни. Без значение дали тя е интимна или не.

И това е само началото.

Разбиране- да разберем човека срещу нас, означава да успеем да се поставим на неговото място. Сигурно сте чували израза “Да обуем неговите обувки”. Независимо какъв размер са те. Тесни или широки. Удобни или не.

Да усетим неговите чувства, да се потопим в неговия свят и да съпреживеем неговото щастие, болка, разочарования, радост или тъга.

И е важно да направим всичко това без да се идентифицираме с тях, осъзнавайки, че те са част от неговата вътрешна реалност.

За да направим това, разбира се, е нужно преди това да сме изследвали добре и почистили своята собствена…

Нещо, което също отнема един прилично дълъг период от време.

Приемане- стигаме до най-трудната част. Да приемем човека срещу нас с всичките му предимства и недостатъци.

С всичките му обременености и настоящи проблеми, върху които има да работи.

А едновременно с това да не забравяме, че и ние имаме такива, на които също е нужно да обръщаме периодично внимание, за да могат да бъдат превърнати в опитности,които да засилят усещането за свързаност по между ни.

Приемането е така трудно, тъй като егото ни постоянно има желание да модифицира по свой образ и подобие хората срещу нас.

Те, обаче, принадлежат единствено и само на самите себе си и са единствените, които могат да решат в каква посока и как точно да се развият.Couple

Ние можем единствено да помогнем на самите себе си на първо място, както и на тях, научавайки се и внедрявайки в собствената си действителност трите подчертани по-горе качества.

Не е просто, не е лесно и отнема време.

Но е напълно възможно и изпълнимо.

Стига наистина да имате желанието да осъществите “перфектната връзка” и да осъзнаете колко истинска, пълна и удовлетворяваща може да бъде тя…

 

You may also like...

2 Responses