Как да избегнем визитата в зъболекарския кабинет?


resized

 

Светът постепенно се събужда за факта, че когато дадеш на тялото си онова, от което има нужда, то може да се излекува от болести, за които се е смятало, че са нелечими. Един интересен пример затова са зъбните кариеси. Последните изследвания, които стават публично достояние, все по- ясно доказват, че всъщност тези толкова неприятни поводи за посещение на зъболекарския кабинет могат да бъдат не само предотвратени, но и излекувани.

Според Американската Стоматологична Асоциация, причината да имаме кариеси е следната:

Зъбният кариес се образува, когато храната съдържаща въглехидрати, в частност захар и нишесте, се задържа върху зъбите. Бактериите, които живеят в устата се хранят с тези захари и произвеждат киселина, която с течение на времето унищожава зъбния емайл и образува кариеси.”

Съществуват няколко проблема с по-горната теория:

1. Изследвани са групи от хора, които умишлено са оставяли въглехидратна храна върху зъбите си, като нито са ги мили, нито са използвали конец, за да ги почистват и се е оказало, че наличието на кариеси при тях липсва почти изцяло.

2. Бактериите не консумират обработени захариди или брашно, поради липсата на пълноценни хранителни вещества в тях (изглежда, че бактериите са доста интелигентни)

3. Храните, които бактериите обичат да похапват, като мляко, зеленчуци, месо, риба и плодове, обикновено не се свързват с причините за образуването на зъбните кариеси.

Следва да се замислим върху следния въпрос: Коя е истинската причина за образуването на кариесите, щом модерното, стоматологично обяснение не е вярно?

Според д-р Уестън Прайс, както и други негови колеги, пионери в зъбната медицина, създаването на кариеса се свежда до следните три фактора:

1. Недостатъчно минерали в хранителната ни диета.

2. Недостатъчен прием на мастноразтворими витамини като A, D, E и K.

3. Приемането на хранителни вещества, които не са усвоими за организма или са трудни за обработка. Наличието на фитинова киселина влияе силно върху последните две.

Какво всъщност предизвиква кариесите?

Ако с течение на времето начина ви на хранене е такъв, че не снабдява организма ви с необходимите количества витамини и минерали или от друга страна съдържа големи количества фитинова киселина (ненакиснати или недобре приготвени зърнени храни, семена, ядки и бобови растения), се получава небезизвестния алкално- киселинен дисбаланс, при който тялото започва да извлича необходимите му алкални елементи предимно от костите (включително и от зъбите ви), предизвиквайки както ставни проблеми, така и споменатите вече многократно кариеси.

За да се предотврати това, е нужно не само да намалим (ако не и да спрем) употребата на изкуствено създадени сладки храни, но и да сме сигурни, че приемаме всичките необходими за тялото ни минерали, микроелементи и витамини, за да може то ефективно да се заеме с една от основните си задачи- да поддържа баланса, за който си говорим, така че да се чувстваме не само здрави, но и да имаме необходимата енергия, за да изживяваме всеки един ден с благодарност и усмивка на лицата си. Усмивка със здрави зъби :)

 

Източник: http://awareness-time.com/?p=1928#sthash.4lEXAtr3.dpuf

 

 

You may also like...