Истинската стойност на почивката


rest

Краят на деня е и тялото, с което толкова добре сте свикнали, ви изпраща ясни знаци на умора към вече и без това обезпокоения ви ум. Замаяността и усещането за отпадналост, която не може да се сбърка с нищо друго е вече на лице- преуморили сте се, неотчитайки факта, че физическото ви тяло също има нужда от почивка.

Познато ли ви е това усещане? И колко често си давате сметка, че буквално хронично преуморявате тялото си, което може да функционира максимално добре, единствено, когато е отпочинало и заредено с енергия?

На мен, гореспоменатото усещане ми е добре познато. Толкова много пъти съм изпадал в подобно състояние, без да осъзнавам, че пренебрегвайки физическото си тяло, пренебрегвам и всяка една от останалите си човешки същности- менталната, емоционалната и духовната. Защото, както добре знаете, ние съществуваме на всичките тези нива и те са неизменна част от нас.

Но разбира се идва момента, в който минават няколко години и започваме да ставаме неработоспособни. Вдъхновението се е изпарило, жизнеността си е отишла и едва кретаме, свързвайки часовете на деня един в друг, които пък от своя страна се точат бавно и тягостно.

Ако горният сценарий ви се струва познат, или сте на път да станете главни герои в подобен филм, то е време да се замислите за една от основните ценности, които животът ви предлага- истински стойностната почивка.

Тя, обаче, е възможна тогава, когато изцяло сте решили, че я залужавате.

И тук говорим за почивка, в която сте установили един ритъм на действие, в който осъществявате любимите си релаксиращи техники, като часовете прекарани на плажа,  в прохладната беседка на лятната ви градина, или високо в планината, където и най-напористите няма да успеят да ви открият. В крайна сметка вие знаете най-добре кои са заниманията, които ви отпускат максимално добре и ви дават възможност да се възстановите от тежкия ритъм, който сте си наложили.

Важното в случая е да не правите компромиси и да им се отдадете изцяло поне за 7-8 дни, а ако нямате интернет и съвсем “случайно” ви се загуби обхвата на телефона, то още по-добре.

Наскоро ми се случи да попадна в Барселона за 7 дни, без роуминг и каквато и да било интернет връзка и мога чистосърдечно да ви призная, че прекарах една от най-спокойните си ваканции през последните няколко години. След което категорично реших, че желая да почивам по този начин, колкото се може по-често.

Не за нещо друго, а защото осъзнах, че почивката от подобен характер не само те зарежда с енергия, но и ти дава допълнителен стимул да твориш и създаваш нови и нови начини, чрез които да бъдеш полезен както на хората около теб, така и на самия себе си, доставяйки си възможността да прекарваш повече подобни дни на местата, които обичаш, с хората, с които можеш да споделиш мига. Вълшебно е. И много, много зареждащо, както вече споменах.

Хубаво би било да осъзнавате по-често, че една наистина пълноценна почивка от 7-8 дни, може да ви даде много повече, отколкото многобройните двудневни уикенди, които донякъде “замазват” положението.

И още тук е нужно да спомена, че почивката, поне лично за мен, означава едно добро съчетание от физическа активност в умерени физически натоварвания, пълна релаксация в следващия момент, преминавайки към интересен и стимулиращ ума разговор с добър приятел или чрез добро четиво, което да поразмърда малко мозъчните клетки и даде повод за създаване на нови идеи, които след това да бъдат осъществени в подходящия за това момент.

Тъй като пълното изоставяне и спиране работата на тези наши елементи, също не е особено добър вариант за възстановяване на пълната им жизненост. Важното е да ги поддържате във форма, но по начин, който ви кара да се чувствате приятно и изпълнени с желание за действие след това. С други думи, да подпомагате всичките си сетива, глезейки ги, но не прекомерно. Последното важи особено за вкусовите рецептори, които биват най-добре стимулирани, чрез вкусни, а още по-добре и полезни ястия, които да заредят физическите ви тела с всичко, от което имат нужда.

Тази статия е един пример за това, как мога да стимулирам ума си, а бадемовият тахан с мед и конопено семе, на една ръка разстояние, е добър пример за кулинарните изкушения, с които подпомагам физическото си тяло.

От друга страна половината от редовете, които четете са написани след едночасов крос в един прекрасен и много зелен парк в централна България, а другата половина се появява изпод пръстите ми, след едно освежително, еднокилометрово плуване в приятно соленото ни Черно море.

Възможностите за една стойностна почивка са винаги на лице, и единствено вие сте тези, от които зависи дали ще се заредите по начина, който ви допада и кореспондира най-добре.

Едно е сигурно, ако продължите с претоварването на системата, за която вече стана дума, то след определен период от време, ще имате нужда от няколко пъти по-дълга почивка, съпроводена с добавки от неестествен произход и професионална помощ.

Не е нужно да стигате до този извод по трудния начин. Просто си направете подарък и се насладете на една истински стойностна почивка.

Приятен плаж! :)

 

Моля споделете тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря Ви!

You may also like...