Здрав веган в здраво тяло или как да бъдем пример за самите себе си


Frank-abs-exercise

Напоследък все повече се коментира (и опровергава) твърдението, че вегетарианците, веганите и суровоядците не могат да си набавят достатъчно протеини от храната, която приемат. Това разбира се, изобщо не е така :)

И тъй като след триседмично прекъсване, отново се завърнах почти изцяло към суровия свят на храната, реших, че е време да споделя и част от своя опит, който е свързан с бих казал прилични, физически натоварвания, на които подлагам тялото си и то ежедневно (с изключение на неделята, през която почивам).

Първо ще си призная съвсем открито, че за мен спортът като цяло винаги е бил в основата на пълноценното ми съществуване. Когато, макар и за кратко ми се е налагало да спра с различните видове тренировки (поради катастрофите и различните други инциденти), винаги без изключение съм се чувствал леко ленив и със занижени енергийни нива. И обратното, когато отделям по минимум 30 минути на ден, за да спортувам, всичко си идва на мястото. За това разбира се си има множество различни обяснения и едно от тях е, че при по-интензивно натоварване на тялото и покачване на пулса над 130-140 удара в минута, лимфната и течностната среда в организма се раздвижват и цялото ни тяло бива по-добре кръвоснабдено и  в частност една много важна негова част- мозъкът, който регулира повечето физиологични процеси.

Аз не съм лекар и нямам диплома за такъв, но съм много любопитен, за това какво точно се случва в нашите единствени и неповторими тела, с които сме дарени по рождение. И това мое любопитство ме отведе до изненадващи за самия мен резултати.

Всичко е възможно

Най-интересните моменти бяха тогава, когато трябваше да премина през невъзможното, за да стигна до този настоящ момент. Тогава, когато не можех да вървя, а исках да тичам. Тогава, когато не да можех говоря, а исках да кажа на приятелите и родителите си колко ги обичам. Тогава, когато ми казваха, че най-вероятно ще умра, а аз продължавах да живея. И все още го правя :)

Ние сме единствените, които имаме силата да поставим някакви граници, за това какво е възможно и какво не. Аз избрах да живея в един свят, където всичко е възможно и където аз самия създавам своята реалност. Ето как изглежда тя в момента, след няколко близки срещи със смъртта, титаниева пластина вместо чело, титаниев винт в ръката, зараснали накриво гръбначни прешлени и опашка,  все неща,които в момента не би трябвало да ми позволяват да прегръщам с любов хората срещу мен, да тичам свободен в планината и да практикувам любимите си спортове. Заложих на себе си за пореден път. И спечелих.

Заложете и вие на самите себе си. Това е най-сигурният залог, който някога бихте могли да направите. И помнете винаги, че всичко е възможно…

Тренировъчен ден

Тренировките, които правя варират между 30 минути и 2 часа. Всичко зависи от това какво време съм решил да отделя и какво точно ми се прави. Винаги слушам тялото си и досега то никога не ме е подвеждало. Днес ще опиша 30-минутната си тренировка, за да разберете, че и за половин час можем спокойно да оформим тялото си по един приличен начин, независимо дали се храним със сурова или веганска храна.

Започвам с между 30 и 50 лицеви опори, след което правя 50 клякания. Преминавам веднага към тренировъчния борд за катерене, където правя 10 набирания с широк захват. Следват упражненията за коремните мускули, които съм взаимствал от един доста интересен човек, който е прекарал хиляди часове в тренировъчните зали и по лостовете, за да постигне настоящото си състояние на тялото. Това е Франк Медрано, който харесвам не само заради това, че е веган, но и заради дисциплината и волята, с които следва мечтите си. Ето и самата последователност на упражненията  в картинки.

Frank abs exercise

 

Това е най-интензивната и изтощителна тренировка за коремните мускули, която някога съм правил. На втория цикъл серии, вече намалявам броя повторения при упражнението с отскоците, тъй като съм тотално разбит :) А и забравих да спомена, че по време на тези 30 минути не правя почивки… Последното взаимствах от американските морски пехотинци, чиито преводач бях в един определен етап от живота си и с някой от които тренирахме заедно.

За да съм сигурен, че съм раздвижил добре мускулите на гърба, правя и едно специфично упражнения на борда, което изглежда по следния начин.

T1

T2T3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Правите пълно набиране, след което задържате в най-горна позиция за 5 секунди. След това пускате бавно, докато лактите се свият на около 90 градуса и задържате за още 5 секунди. Отпускате до около 120 градусово сгъване и задържате за още 5 секунди. Пускате до долу (без да разтягате мускулите на раменете, за да не се контузите) и веднага се връщате до началната позиция. Упражнението се прави до отказ и обикновено с него завършвам тренировката си, която в зависимост с какво темпо действам, е между 3 и 5 серии и общо около 150 лицеви опори, 150-200 клякания, 30-40 набирания и около 250-300 повторения за коремните мускули.

Имайки се предвид, че започнах да правя тази програма преди около 3 месеца, предполагам, че след още един, два броят на повторенията ще се увеличи :)

Обичайте тялото си

6331507882_b39f45a1d3_o

Голяма част от хората не обичат живота си като цяло, а какво остава за физическите им тела. Докато не започнете да обичате физическите си обвивки и да отделяте време, за да ги поддържате в добра форма, те няма как да започнат да ви се отплащат с повече енергия и по-добра яснота на ума. И тук закона за даването и получаването важи с пълна сила. Обгърнете тялото си с любов, обгрижвайте го всекидневно по възможно най-добрия начин. Тази грижа може да  е тясно свързано с режима ви на хранене, с режима на сън, който имате, с това как се поддържате в добра физическа форма и с това какви точно сигнали предавате на света около вас под формата на мисли. Защото, ако все още си “мислите”, че постоянния ви мисловен поток няма никакво значение и влияние върху живота ви, то помислете отново.

За да стигнете до тези редове, сте взели ясното решение (избрали сте да осъществите някоя от тези мисли), че имате желание да научите нещо ново. Това е първата стъпка и начин, по който използвате умовете си. Насочвате ги в определена посока и получавате определена информация. След това идва по-трудната част, която е свързана с използването на тази информация (действие) реално в ежедневието (нещо, до което повечето хора не си позволяват да стигнат). Действието от своя страна, води до определена промяна. Дали това ще бъде промяна в начина, по който се храните и поддържате тялото си, това вече вие би трябвало да знаете най-добре. Вие сте единствените, които знаете от какво имате нужда.

И не на последно място, си правете от време на време подаръци под формата на отпускащи масажи, топли сауни или просто отпуснете тялото си в гореща вана или джакузи със соли и етерични масла. Приятната, спокойна музика би била едно чудесно допълнение към цялата картинка :)

“Ранъта прай Борбъта”

Vegan_Gardein_Tofu_Foods_Display_(cropped1)

Почти всички сме чували този израз. И докато съществуваме на тази земя във физическите си тела, тя ще важи за по-голямата част от нас :)

От къде да си набавим необходимите протеини, за да поддържаме тялото си силно и здраво? Най-добрият и междувременно най-евтин вариант, е от бобените и житни варива. Боб, леща, нахут, грах, ориз, жито, лимец, просо, овес, царевица, елда, киноа, амарант и други. По разбираеми причини не употрябявам ориза, но всичко останало с удоволствие накисвам и след това правя на вкусни хумуси и пастети или си го хапвам в различни комбинации. Вариантите са буквално безбройни и всичко зависи от вашите индивидуални вкусове и въображение :) Тук не споменавам и синьо-зелените водорасли Афа и Спирулина, които съдържат до 10 пъти повече протеин, отколкото месото.

Наблюдавайки това, на което е способно моето тяло (а то също е човешко с изключение на малките титаниеви добавки), мога да твърдя, че е напълно нормално човек на сурова храна и възраст близо 33 години (въпреки че и възрастта тук не е от значение, тъй като познавам лично мъже и жени на над 60 годишна възраст, които спокойно ще скрият моите скромни физически достижения в малкия си джоб) да може да пробяга 10 км под 1 час, да се качи до хижа “Рай” от местността Паниците за 1 ч и 30 мин, да преплува 1 км за около 25 минути, без да си дава много, много зор или да направи 400 скока на въже за 15 мин.

Всичко е въпрос на правилно хранене, тренировки, самодисциплина, постоянство и вяра. Вяра в самите себе си. И не на последно място, чистота и свежест на мислите :)

***

 Какъв е вашият тренировъчен ден? И как си набавяте необходимите хранителни вещества? Споделете опита си в полето за коментари по-долу. Благодаря ви!

You may also like...

13 Responses