За Храненето и Енергията на Живота


eating-healthy-diet

Има ли някой от вас, който да не иска да бъде здрав и енергичен? Съмнявам се, че ще получа положителни отговори. Аз също като всички вас искам същото. Да мога всяка сутрин да се будя преди изгрев слънце, с усмивка на лицето и усещане за неизчерпаема физическа енергия, въпреки все още не добре отворилите се, гуреливи очи :)

Минаха години на експерименти, много четене и още повече експерименти, преди да мога да кажа смело, че съм стигнал донякъде в осъществяването на това мое желание.

А докъде сте стигнали вие? Направихте ли първите стъпки? Или все още си казвате спокойно на ум, че има време :) И аз си повтарях тази фраза много пъти. Докато не осъзнах един слънчев ден, че съм млад мъж, който не е в особено цветущо здраве. Сънят не ми стигаше, настивах и се разболявах лесно при най-малкия повей на вятъра и енергията, с която разполагах, винаги ми се струваше недостатъчна за заниманията, с които уплътнявах ежедневието си.

И тогава ме озари светлина и разбрах какво е нужно да направя. Да премина към един малко по-различен начин на хранене. Така и стана, съвсем естествено и без каквото и да било насилие към мен самия или тялото ми. Веднага спрях да употребявам всякакви видове месо, а около година по-късно приключих с животинските продукти като цяло. Минах през близо 3 месечен период на суровоядство и сега се храня почти изцяло със сурова храна, като изключим някой от затоплените на пара зеленчуци или топлата, крем супа, която опитвам веднъж, два пъти в седмицата.

Просто вече зная много добре какво се случва с тялото ми, когато употребявам повече термично обработена храна. Приспива ми се, става ми тежко и енергията, за която си говорим, спада значително и не успявам да свърша всичко, което съм написал на малкото бяло листче със задачи за идния ден.

Преди, обаче, нямах представа. Не знаех каква е причината. Лутах се и си задавах неуместни въпроси, чиито отговор не идваше или не ме задоволяваше. Докато не опитах нещо малко по-различно, докато не излязох от модела, в който така удобно се бях вписал.

И чудесата започнаха да се случват едно по едно. Почувствах енергията в себе си по-силно от всякога. И така до ден днешен, когато пиша тези редове. От къде точно във време-пространството идва тази енергия не мога да ви кажа. Тъй като този източник е отвъд представите ни както за време, така и за пространство. Той е винаги тук и сега, в безвремието на настоящия момент и чака търпеливо да го преоткрием и използваме. Но затова е нужно да променим донякъде, ако не и изцяло, някой от дълбоко наложените навици. Започвайки с този как се храним.

1542340

Признавам откровено, че не съм минал към вегетарианството единствено от любов към животните, направих го, защото на първо място не се чувствах достатъчно добре и исках това да се промени. И след това всичко започна постепенно да си идва на мястото. А единственото, което реших да направя, е да обърна внимание на себе си и на здравето си. Това е един от най-хубавите подаръци, които можете да си направите и вие.

Тъй като съгласете се, че физическото ни здраве е нещо доста важно в процеса на придвижване от една опитност в друга или иначе казано по време на целия ни живот като цяло. И най-вероятно както и аз правех много пъти, и вие сте бленували за това как ще започнете да се грижите за себе си по-добре, в момента, в който се пооправите от поредния коварен вирус. И така до следващия път. Познато ми е. Бил съм в подобна ситуация не веднъж и два пъти.

А начин да бъдем здрави има и той се нарича правилно хранене. Какво точно означава това за всеки един от вас, аз не мога да кажа. Зная какво означава за мен самия и за много от моите приятели. Но за вас това ще бъде нещо, което  трябва своеобразно да вземете в ръце и да изясните сами за себе си. Как точно ще приемате така необходимите за тялото ви елементи, как ще поддържате добре тази физическа обвивка, с която сте дарени по рождение и как ще съчетавате заедно с всичко това и една добра хигиена на мислите е нещо, до което ще стигнете сами опитвайки различни начини. Аз бих могъл единствено да споделя моя личен опит с вас. Мога да споделя как съм стигнал до настоящия момент и какво ми е коствало това.

И не на последно място си задайте следния въпрос, “Защо искам да бъда здрав и енергичен? Какво ще правя с тази енергия?” И си отговорете. Недейте да бързате и си оставете време да напишете поне 10 различни причини на листа пред вас. И след това поглеждайте този лист всеки ден, поне по веднъж. Резултат ще има. Може да не е мигновен, но ще бъде на лице.

Всеки ден поглеждам в моя лист, който вече е запечатан дълбоко в съзнанието ми и от време на време добавям нещо към него.

IMAG2361

Желая да се будя в 5 сутринта, без да използвам досадната аларма. Желая в 5:15 да се чувствам толкова бодър, сякаш че вече е средата на деня. Искам да съм написал поредната си статия или глава от книга, преди да е изгряло слънцето. А преди това да съм раздвижил добре тялото си с йога и да съм успокоил ума си с 30-минутна медитация. Искам да имам възможността да отделя време за разходка сред природата и за благодатна среща със скъп приятел. Искам да погледна към слънцето, да вдишам дълбоко от планинския въздух и да усетя изпълващата ме енергия, която неминуемо да доведе до мисълта за едно голямо “Благодаря!”. И това е само една малка част от моя списък.

Кои са нещата, които стоят във вашия? Започнете поне с едно. Останалите идват от само себе си…

***

 Споделете част от вашия лист с желания в полето за коментари по-долу. И споделете този пост с приятели. Благодаря ви.

 

You may also like...

8 Responses