За отворените връзки и изкуството да обичаш


Laughing_couple
В последния си пост засегнах бегло темата за отворените връзки.

Нека да се впуснем малко по-надълбоко и да разберем какво всъщност представляват те и защо повечето хора ги отхвърлят така яростно.

На първо мястото, защото в тези хора е на лице един определен страх. Страх, да не би човекът до тях да реши да изследва по-дълбоките кътчета вътре в себе си и да вземе инициативата към получаването на различни опитности с други мъже или жени.

Този страх е толкова дълбоко вкоренен, че не позволява изобщо да се замислим, за това каква би могла да бъде една отворена връзка. Дори и не смеем да насочим вниманието си към нещо подобно. Но страхът е не толкова в това какво ще направи другия човек, страхът стои в основата на това, че ние самите ще се почувстваме недостойни, недооценени и пренебрегнати. Изоставени и незначителни.

Огледайте се наоколо и вижте колко несигурни са хората. Несигурни в самите себе си. Погледнете сега вътре във вас и си отговорете честно дали сте един от тях. Зная че е трудно и боли, бил съм там. И понякога старите програми и блокажи все още се опитват да влязат в действие. Но вече зная за тях и единствено им се усмихвам, наблюдавайки ги как изчезват.

За да можеш да имаш отворена връзка, на първо място е нужно да си се научил да обичаш себе си. Но не по добре познатия егоистичен начин, а с онова друго значение на любовта, което ти е дало възможност да разбереш, че човека срещу теб и ти сте едно цяло.

4689967166_f892cb3f85_z

Тогава не би могъл да ограничиш когото и да било, защото това би означавало да ограничиш себе си.

Всеки човек на тази земя принадлежи единствено и само на самия себе си. Толкова ли е сложно за разбиране?

Хората не са вещи, не са коли или скъпи пръстени, които да използваме или да приберем лакомо в джобовете си. Те са съзнателни същества, които са поели по пътя на собственото си развитие.

Те имат своите нужди, своите желания и своите мечти. И ако голяма част от тях съвпадат с нашите, то прекрасно, бихме могли да споделим частичка от времето си едни с други. До тогава, докато се чувстваме свободни. Свободни заедно.

Толкова години се опитвах да открия кое ме възпрепятства да бъда себе си и да мога да опозная жените по този уникален начин. Да им дам пълната свобода да бъдат себе си. Отговорът е един. Не бях намерил своята собствена свобода. Не бях открил себе си.

Не е лесно да минеш по този път, признавам, но това, което те очаква отвъд блокажите на собствения ти ум е нещо неописуемо. Нещо, което думите са слаби да опишат. Защото този вид свобода отива отвъд смешните концепции на егото, с което си свикнал толкова добре да се отъждествяваш.

И тогава всъщност започваш да живееш истински. Свободен и неограничен от каквото и да било. Защото вече знаеш, че ти си единственият, който е отговорен за поставянето на всичките тези граници.

И всички хора около теб започват да усещат това. Неусетно виждаш как на лицата им изгрява усмивка, когато те срещнат. Защото дълбоко вътре в тях знаят, че им даваш пълната свобода да бъдат себе си. Усещат, че не си поредния човек, който ще ги пъхне в добре познат модел на подражание. Усещат собствената си свобода и започват да осъзнават собствената си сила. Прекрасно е.

И единствено след като си дал тази свобода, би могъл да се свържеш отворено с един човек. Открито и спонтанно. Необвързващо, но въпреки това истински и пълноценно.

118617389_d07fd2162a_z

Зная, че е трудно да се осъзнае в първия момент, много време е минало в един и същ развален модел. В една и съща ограничаваща среда. Среда, в която дори не знаем, че сме попаднали, тъй като не си позволяваме да я забележим.

Моделите са много и този е само един от тях. За да ги разрушим и заменим с такива, които да ни направят свободни, са нужни време, търпение и вяра. И това са само няколко неща, с които да започнем.

Толкова години минаха, в които мислех, че съм достигнал до сърцевината на наложените малоценности. И до някъде бях прав. Стигнах до тях и продължавам да разплитам пъзела, нарисуван от собствената ми измислена някога самоличност.

И това неограничено чувство за свобода и независимост става все по-силно и по-силно. И освобождава и другите около мен…

free

Пожелавам на всеки един от вас да изпита тази свобода. Независимо дали това ще бъде с човека, с който сте обвързани с клетва или годежен пръстен или с някой напълно непознат. Независимо дали ще трае миг или два…

***

 

Използвайте възможността за коментар и споделяне на тази статия. Благодаря ви!

Снимки- http://www.flickr.com/photos/tehbieber/4689967166

You may also like...

9 Responses