Живата връзка с Христос


Isus-Hristos

“Това е една тема, върху която искам отдавна да говоря, защото искрено вярвам, че именно изкуството като вече сътворено, или като такова, което ние сътворяваме, стимулират вътрешното израстване на душата ни, свързват ни с Духа, превръща се в плодове на нашата душа, които ние даряваме съзнателно на Духовния свят… Защото той чака! И е благодарен за тези плодове!

Защо споменавам само “етерния Христос”, една бъдеща /за някои вече може би и настояща!/ връзка, а не за Христовия импулс, влял се в човечеството от Мистерията на Голгота насам?! Защото е жизненоважно да разберем, че докато второто ни е дадено, само е нужно да го събудим, осъзнаем и проявим /което също е възможно чрез социалното изкуство/, то етерната връзка с Христос, е нужно сами, индивидуално и осъзнато да я постигнем. Да, има пътища за това – това са медитациите, това са молитвите, това е самото четене на Духовна литература… Човешкото същество обаче е много сложно в своята същност. То не бива да бъде разпарчатосвано – на дишащ, или само медитиращ, или само на четящ човек… Той е една цялост.

За да имаме етерна връзка с Христос чисто практически, е нужно да развием етерното си тяло. Но то не може да бъде развито от самосебе си, заедно с всичките вътре наслоени интелектуални мисли, негативни емоции и кармично обусловени болестни прояви, ведно с еволюционно загнездилите се в нас ариманични етерни същества – всъщност полезни от еволюционна гл.т., за да ни събудят и да се развиваме!!! Днес и в бъдеще не може да се “срещнем” с Христос по друг начин, освен по етерен. Етерът се среща с етера.

В еволюционния ни път етерното тяло като част от човешката ни конституция все повече се е прибирало и сега напълно се е вгнездило във физическото ни тяло. В далечните времена то именно ни е правило инстинктивни ясновидци, защото сме били част от световния космически етер, докато станем човеци – изправени, разумни, мислещи и чувстващи, съзнателни. Нашето днешно етерно тяло е нужно отново да бъде излъчвано от нас самите – част от него да продължава да оживотворява физическото ни тяло, а другата част да бъде излъчвана извън него. Ето това е нужно чисто практически на човечеството. И тогава Христовият импулс, ако е заработил и просветлил вътрешното ни същество, чисто “физически”, т.е. етерно, ще има живата връзка с Христос. И това не са фантасмагории, а възможност за развитие пред човечеството.”

Рудолф Щайнер

You may also like...