Д-р Дарина Ангелова: Пет групи храни лекуват дори и рак


хранене
Д-р Дарина Ангелова е завършила медицина в Пловдив през 1979 г. В последните 15 години работи основно като диетолог. В клничната диетология се е обучавала при свои колеги от Университетската болница “Лома Линда” в Калифорния. Осем години е диетолог в пловдивската клиника “Медикус Алфа”, след което завежда център “Здраве” в Пловдив, а в момента практикува в свой частен кабинет и пътува из страната, за да изнася лекции на тема здравословен начин на живот по системата “Ново начало”. В интервю за в.”Доктор” тя обяснява актуална методика за лечебно хранене.

- Д-р Ангелова, разкажете за методиката за лечебно хранене, по която работите.

– Мои колеги от САЩ, с които сме много близки, в продължение на няколко години идваха в България и изнесоха много семинари. Преведохме много литература за методиката, която те използват в тяхната болница в Калифорния за лечение на всички социално-значими заболявания. От 15 години използвам тази методика и наистина се чувствам удволетворена като лекар. Защото виждам как болните не само овладяват острите фази на заболяванията си, но и напълно се излекуват от тях. При това се излекуват от много тежки заболявания, включително онкологични. Това е добра новина за болните, че може да се излекуват.

- Как точно се нарича методиката?

– Това е световна програма за здравословен живот, която се нарича “Ново начало” и включва осем основни момента. Първият е здравословно хранене, вторият – активен двигателен режим, третият е прием на чиста вода и други здравословни напитки, четвъртият е да излизаме по-често на слънце, защото това съдейства на имунната система, на здравината на костите, на добрия сън, укрепва психиката като цяло. Петият фактор е въздържание – да се справим със зависимости като тютюнопушене, алкохол, кафе. Шестият фактор е чистият въздух – като излизаме на открито и да съчетаем движението, слънцето и чистия въздух и като често проветряваме помещенията, в които живеем. Седмият фактор е почивката. Особено важен е сънят преди 12 ч. вечер, защото тогава работи ген В53, който възстановява болните и уморените клетки. Но този ген работи до полунощ по време на сън. Ако сме си легнали в 10-10,30 ч. вечерта, този ген ще възстанови достатъчен брой уморени клетки и след това ще се делят здрави клетки, тялото ще се изпълва с тях. Ако си легнем след полунощ, ще се делят болни клетки, тялото ще възпроизвежда болни клетки. Този факт не се знае от много хора. Те смятат, че като си легнат в полунощ и спят до 8 или до 9 ч. сутринта, ще са отпочинали. Но не е същото. Часовете сън преди 24 ч. се равняват на двойно часовете след полунощ. Ако си легнем рано за сън, може да спестим време за почивка и да сме отпочинали наистина добре. Осмият фактор за здравето е справяне със стреса.

Програмата „Ново начало” атакува не симптомите, а причините на всички заболявания. И първото нещо, което установявам при нов пациент, е откъде е дошло заболяването, в кой от осемте фактора е проблемът. Оттук вече започваме лечението. А отстраним ли причините за заболяването, то си отива.

- Каква е ролята на храненето при лечението?

–  Храненето е основният начин, по който могат да бъдат както предотвратени, така и лекувани много заболявания. За да постигнем наистина добър резултат в лечението, трябва да потърсим причините, поради които е възникнал проблемът. Специално при стомашно-чревните заболявания главният фактор, който ги отключва, е неправилното хранене. Особено когато не знаем какво, колко и кога трябва да консумираме и как да приготвяме храната. Има и съпътстващи фактори като тютюнопушене, стрес, прием на кафе, на алкохол, които допълнително увреждат храносмилателната система и целия организъм.

Всички заболявания на стомаха и червата са свързани с консумация на неподходящи храни и на неподходящи комбинации, с недостатъчно дъвчене, с липса на 4-5-часов интервал между отделните хранения, което осигурява добро храносмилане, с късна вечеря, която изисква двойно повече време за храносмилане. Когато вечеряме след 19 ч., на храносмилателната система са й нужно двойно повече време за обработка на храната – вместо четири часа й трябват осем часа. Това означава, че през нощта храната ферментира и вместо да почиват стомахът, червата, черният дроб, бъбреците, мозъкът работят. Ето защо сутрин хората се събуждат изморени. Самата ферментация на храната нощем води до заболяванията, които изредих.

- Как да променим хранителните си навици, за да излекуваме вече възникнали заболявания?

– На първо място трябва да знаем кои са най-подходящите храни. Те са пет групи, които са известни като “диетата на третото хилядолетие”. Всички те са богати на витамин С, целулоза, витамини от В-групата. Те нямат наситени мазнини, не носят антибиотици, хормони, ракови вируси, нито повишават пикочната киселина и холестерола. В първата група храни влизат плодовете. Втората група са зеленчуците. В третата група – пълнозърнестите житни храни – влизат пшеница, булгур, лимец, овесени ядки, просо, елда плюс вносните чия, амарант, киноа и др. Четвъртата група са бобовите храни и петата група – суровите ядки: орехи, бадеми, слънчоглед, тиквено семе, кашу и много други.
Това са идеалните пет групи храни, които осигуряват на организма всички белтъчини, въглехидрати, и то в най-добрия им вид – сложни въглехидрати, витамини, минерали, фитохимикали.

- Колко пъти на ден да се храним?

– Най-добрият начин, който отговаря на физиологията на нашия организъм, предполага две или три хранения на ден. Вечерята е най-лекото хранене и трябва да е преди 19 ч., за да може да се усвои храната и когато си легнем, вече да сме с напълно освободен стомах и дванадесетопръстник. Така ще избегнем ферментацията на храната. Тогава ще спим спокойно и сутринта ще се събудим отпочинали.

Много важен навик е, когато се храним, да дъвчем добре. Това означава поетият залък да се превърне в кашичка, в сокче. Само добре сдъвканата храна се усвоява пълноценно, с всичките й полезни съставки. Ако изядем набързо храната, тя може въобще да не ни зареди с полезните си вещества, а от грубото механично дразнене на несмляната храна може да получим възпаление на стомаха и червата.

- Защо изключвате изцяло месото от менюто на болните?

– Установено е, че редовното хранене с месо води до всички значими дегенеративни заболявания, сърдечносъдови, ракови, диабет тип 2, както и до възпалителните болести на стомаха и червата. Месото няма целулоза, няма витамин С и затова понякога престоява в дебелото черво по 3-4 дни, като служи за храна на гнилостните бактерии и на паразитите. Освен това месото води до висока киселинност на кръвта, а от киселата кръв се развиват много възпалителни, автоимунни и ракови заболявания, както и алергии. В месото се съдържат доста наситени мазнини и холестерол, чиито плаки запушват нашите артерии. Когато са засегнати мозъкът и сърцето, това води до инсулт и инфаркт. За съжаление, България, която е била страна на дълголетници, през последните 60 години с промяната на хранителните навици, с обездвижването, се е превърнала в страна с най-болното население в Европа. Българите сме на първо място по смъртност от инфаркти и инсулти.

- Защо не препоръчвате млечни храни?

– При млечните храни има един сериозен проблем. Казеинът на млякото действа като силен алерген за организма и често предизвиква бронхиална астма, астматичен бронхит, сенна хрема и много други алергични заболявания. Освен това млечните продукти, особено сиренето и кашкавалът, водят до отделяне на слуз от стомашната и от чревната лигавица и служат за храна на гнилостните бактерии и на паразитите. По този начин по-бързо се развиват възпалителните заболявания. При сиренето и кашкавала има процес на зреене, на ферментация, от която се образуват трупни отрови.

Още Хипократ – бащата на медицината, е писал, че те причиняват много ставни заболявания като ревматоиден артрит, шипове. Тези млечни храни съдействат за образуването на склеротичните плаки по кръвоносните съдове и водят до повишена киселинност на кръвта. При което калцият, който внасят в организма, не е достатъчен за неутрализирането на тази киселинност. Налага се да се извлича още калций от зъбите и костите, в резултат на което намалената костна плътност (остеопороза) се задълбочава. Ние си мислим, че като ядем тези продукти, внасяме повече калций в костите. А всъщност ускоряваме неговото извличане от тях. Най-добрият източник на калций са зеленолистните зеленчуци. Те имат повече калций от сиренето и кашкавала, но и много магнезий, който съдейства за усвояването на калция. Млечните продукти нямат магнезий, а фосфор, който затруднява усвояването на калция. Оказва се, че се усвояват едва 11%  от калция, който внасят млечните продукти в нас. Докато зеленолистните зеленчуци имат алкална реакция и количеството калций в кръвта директно отива в зъбите и в костите.

- А защо изваждате кафето от полезните напитки?

– Кафето не е полезно заради кофеина, който действа като стресор на организма, т.е. води до спазъм на кръвоносните съдове по цялата храносмилателна система. Блокира се кръвоснабдяването, съответно достъпът на кислород и хранителни вещества. Кофеинът също ускорява сърдечната дейност, дишането, повишава кръвното налягане – т.е. всички ефекти по време на стрес се наблюдават, когато пием кафе. Другият неблагоприятен ефект на кофеина е, че изчерпва енергийните резерви, които мозъкът пази за изненадваща стресова ситуация. Самото кафе не внася полезни хранителни вещества, които да увеличат нашата енергия, сила, работоспособност, а просто изчерпва резервите. Кафето е като камшика за уморения кон. А всъщност конят има нужда да си почине. Същото е и с човека. Чудесно бихме се възстановили, ако се наспим добре, ако се разходим сред природата. Тогава изобщо не бихме имали нужда от кафе. Проблемът с кофеина не се решава с пиенето на безкофеиново кафе, защото то съдържа 20% кофеин.

Моля сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря ти!

Източник: Мара КАЛЧЕВА

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>