Духовна импотентност или енергия на живота


angel

По време на последното телевизионно интервю, в което участвах, ми беше зададен въпрос, който искрено ме накара да се засмея, но също така и сериозно да се замисля. Въпросът беше следният:

Не става ли човек духовно импотентен след като спре да употребява месо?

Очевидно по планетата Земя (в частност и България) се е разпространил подобен слух. Всъщност това е нещо повече от слух, разбира се. Това е едно негативно вярване, което саботира човешкия прогрес и спира развитието на духовната ни същност и разширяването на нашето съзнание.

За да покажеш, обаче, че това е така, не е нужно да развееш високо някакъв популистки лозунг или да изкрещиш силно на глас, че това не е вярно. Вариантът със заклеймяването на човека, който е задал въпроса също не е кой знае колко удачен, тъй като се оставяме да бъдем водени от егоистичната си, винаги защитаваща собствената ни позиция природа. А тя не е лесно да бъде осъзната и преодоляна, зная това много добре.

Това, което можем да направим е да се поставим на мястото на човека срещу нас и да разберем каква е причината това вярване да съществува. Можем да проявим едно от най- мощните ценности, с които винаги сме разполагали и ще продължим да имаме “под ръка”- нашата любов и емпатия. Една вълшебна комбинация, която бидейки използвана при комуникацията с хората около нас, води до създаването и проявата на така наречените чудеса. И това важи за всеки един аспект от цялостното ни пътуване през приключението, наречено “живот”. Без изключение.

Моят отговор на горепосочения въпрос е следния:

Пречистването на физическото ни тяло, съчетано с вегетарианска или веганска диета, пряко води до изчистване на всички основни аспекти на енергийната ни същност: ментален, емоционален и духовен. Това води до покачване на енергийните нива и ни свързва много по- силно с духовното или божественото (нека всеки го нарече, както го чувства за удачно, така или иначе наименованието няма нищо общо с това, което е отвъд концепциите на нашия ум).

Засилената връзка с истинска ни духовна същност, води от своя страна до едно безкрайно и прекрасно търсене и откриване на все повече и повече нови и интересни предизвикателства, чрез които да изявим своето творческо начало, което само по себе си е Бог.

Постепенното осъзнаване на този дълъг и може би никога несвършващ процес на себеразвитие ни повежда по пътя на едно многопластово и изпълнено с безкрайни синхроничности съществуване…

И това само донякъде може да опише с думи необяснимото, което е отвъд обичайните идеи, с които сме свикнали.

Истината е, че всички ние сме свободни, всеобширни и винаги свързани помежду си.

“Сърцевината на моята същност е най- висшата реалност, корен и основа на вселената, източник на всичко, което съществува”

Последното важи за всеки един човек. Затворете за момент очите си и повторете на ум или на глас това изречение. Усетете силата, която то носи. Тя е винаги във вас и единственото, от което се нуждае, е да й позволите да се изрази в света, който ви заобикаля.

 

You may also like...