Джинджифилът- убиецът на зимните вируси


IMAG2503

В последното интервю, което дадох за пловдивската телевизия DCTV, водещата Дани ми зададе следния въпрос, който ще перифразирам- “Георги, но нали и ти боледуваш понякога?”. Засмях се и потвърдих, че и аз боледувам понякога, да. Въпреки че за много хора не е много ясно какво изобщо означава да боледуваш.

Болестта обикновено е един процес на пречистване и обновяване на нашето тяло. И когато знаем как да помогнем на този процес, а не да му пречим, то тогава така наречената болест се превръща в едно съзнателно изпитание и урок както за телата, така и за умовете и съзнанията ни.
Но за това е нужно време и работа с някой основно наложени в ума ни програми, които първо е нужно да бъдат осъзнати и след това заменени с други. За това съм писал достатъчно в “Медицината на новото време”, която съвсем скоро ще се появи на бял свят.

Както всички сте забелязали и аз съм човек и си имам своите човешки черти под формата на страсти, желания и разбира се цели за постигане. Понякога, когато си общуваме по време на представянията на книгите ми или съпреживявайки някой от семинарите, които водя, голяма част от вас остават с впечатление, че с нещо се различавам от останалите хора. Единственото, което може би правя малко по-различно, е че се опитвам да си държа по-широко отворени както очите, така и ума. За да мога съзнателно да преценя докъде съм стигнал в собственото си развитие и да направя следващата стъпка напред, разбирайки какво бих могъл да дам на света и хората около мен. А опитността, която всички имаме е уникална и единствено това, че моята е малко по-необикновена, не ме прави специален :)

Иначе всичко друго си ми е наред. Потя се понякога, ходя до тоалетната, смея се на висок глас и дори разказвам по някой и друг мръсен виц ;) Все пак,  да се взимаме прекалено насериозно, отново си е някаква крайност, а игривостта е много важна част от живота.

Но да минем към обяснението на картинката, която видяхте в началото.

Заедно с по-горното осъзнаване, когато съм настинал примерно, използвам и някой трикове под формата на смес от билки, плодове и сокове. Когато миналата седмица се впуснах в последния си неколкодневен вирусо-пречистващ период, се заех да бъркам един много прост и изключително ефективен илач. Половин лимон, нарязан на малки парченца (с кората), една чаена лъжица с прясно настърган джинджифил и една голяма, супена лъжица с чист, пчелен мед.

Изяждайки това разнородно по вкус лекарство (да, храната е лекарство), използвайки по една лъжичка по време на първата половина на деня (а може и през целия, въпрос на избор) се случва нещо много интересно и приятно. Зачервеното гърло се успокоява, тялото ни се затопля, получаваме едно сериозно количество с витамин C, ензими, пробиотици, магнезий, калий, калций, фосфор, желязо, както и анти-възпалителни съединения, наречени гингероли (съдържащи се в джинджифила). Очевидно е, че цялата комбинация влияе благотворно на организма и не случайно джинджифилът като цяло се използва в продължение на хиляди години с лечебна и превантивна цел, добавен и в много от ястията в азиатската и индийска кухня.

И с най-голямо удоволствие, докато привършвам тези редове, се наслаждавам на поредната лъжичка от това вкусно “лекарство” :)

Насладете се и вие на студените зимни дни в прекрасно здраве!

 

You may also like...

2 Responses