Въведение в акупресурата


IMAG2381
Първото от поредицата съпреживявания със заглавието “Медицината На Новото Време  протече по един прекрасен начин. Единственото, което ми се искаше, е да мога да споделя с всички хора, които бяха дошли от различни точки на страната, колкото се може повече информация, базирана на личния ми опит. И въпреки че почти не спрях да го правя по време на 7-те часа, които имахме заедно, останаха още тонове интересни и полезни опитности, които не успяхме да съпреживеем :)

Ето и една от тях, която зная, че ще бъде много полезна на всички, които решат да отделят няколко минути от натоварения си, ежедневен график.

Човешкото тяло представлява една уникална енергийна система, която е създадена, за да се саморегулира по възможно най-лесния и бърз начин. С течение на времето, обаче, ние хората сме се дистанцирали от собственото си физическо тяло и сме оставили назад множество ценни и много, много полезни знания, които биха ни помогнали, за да регулираме и балансираме тази перфектна система. Едно от тези знания е акупресурата.

Нашата физическа обвивка е изградена от множество енергиийни канали (меридиани), които се пресичат на определени места, където се образуват така наречените акупресурни (акупунктурни- когато използваме игли) точки. Представете си тялото като една пътна мрежа от основни магистрали и първоостепенни пътища, които на определени места се пресичат и създават пътни детелини или кръгови движения. И двете представи ще бъдат достатъчно верни. И както добре знаем, когато имаме задръстване на някой от тези основни разпределителни пунктове, движението се забавя и обикновено закъсняваме с пристигането си до желаната точка, към която сме поели.

Същото се получава и с енергията, която тече в нашите тела. Когато имаме запушвания в тези основни точки, тя не може да се придвижи навреме до своята дестинация и да снабди с каквото е небходимо някой от основните части и органи на нашето тяло. От там нататък цялата система се дисбалансира и се появяват някой от така наречените болести, които не са нищо повече от временен дисбаланс, който можем да коригираме, стига да отделим необходимото за това време.

Един от начините, за да стартираме този процес, е като започнем да използваме акупресурата. С други думи, да упражняваме специфичен натиск върху определена точка от тялото ни. Като цяло в човешкото тяло съществуват над 2000 подобни точки, така че ако не разполагаме с цял живот, за да станем много, много добре запознати с тяхното познаване, можем най-малкото да разберем кои са основните, намиращи се на нашите стъпала. Интересното е, че те представляват една своеобразна карта на цялото ни тяло и неговите основни органи. Когато стимулираме чрез въртеливо движение и натиск с палците си някоя от тях, тя автоматично подава сигнал към определената област, която започва този процес на балансиране, ако в настоящия момент имаме някакъв дисбаланс.

reflexology-diagram

Това, което е нужно да направим, е да си отделим време, за да проучим тези точки и да направим един 30 секунден масаж на всяка една от тях, за да разберем къде точно имаме отклонение от баланса, за който говорим. Обикновено точката е болезнена на натиск, когато съществува някакъв проблем. Аз лично отделям всяка сутрин по няколко минути, за да масажирам 3-4 точки, които зная, че в повечето случаи имат нужда да бъдат стимулирани. Това са тези на дебелото черво, стомаха, очите и главния мозък. С други думи тези, които изглежда натоварвам най-много ;)

За вас, разбира се, тези точки могат да варират в зависимост от индивидуалната ви същност. Има един начин да разберете и той е като опитате. А ако вече сте установили, в кои части на тялото си имате някакъв дисбаланс, то можете директно да започнете с наистина приятния точков масаж.

При мен нещата се случиха доста естествено, в момента, в който все още не можех да се движа, след тежката катастрофа преди почти 5 години. Коляното ми не можеше да се свива добре и вървенето ме затрудняваше. В този момент в живота ми се появи акупунктурата и бях често набоден с множество тънки игли. В последствие започнах да експериментирам, за да разбера как точно действа подобна стимулация върху определените енергийни канали, тъй като единият от подаръците, който получих от “отвъдната” страна, беше да усещам ясно движението на въпросната енергия в тялото си. Оказа се, че не случайно преди няколко хиляди години, предците ни са отделили един приличен период от време за създаването на тази уникална наука за лечение :)

И тъй като добре зная, че повечето хора не приемат добре идеята да бъдат “боцкани”, се насочих към акупресурата, за да установя до каква степен натиска влияе върху въпросните енергийни точки. Оказа се, че ефектът е чудесен. Още повече, че можете да използвате точковия масаж навсякъде и по всяко време.

IMAG2381

Можете спокойно да използвате снимката по-горе, за да разгледате подробно основните точки, разположени върху стъпалата и да проверите как стимулацията им ще ви подейства. Информацията за акупресурата като цяло е доста обширна, за това и се постарах да извадя 16-те най важни или така наречени суперточки, които съм описал подробно в главата ” Здрав дух в здраво тяло” в моята първа книга “Другата реалност”.

Накрая ще завърша с това, че като цяло съществуват много и най-различни начини за балансиране на тази уникална триединност от съзнание, ум и тяло, които щом започнат да бъдат използвани, водят до наистина впечатляващи резултати. Всички, до които успях да се докосна в подробности и да опитам сам за себе си до този настоящ момент, използвайки необикновените си способности и усещания, съм описал във втората си книга “Медицината На Новото Време”, която съвсем скоро ще излезе от печат. А дотогава, можете да се запознаете с тях, съпреживявайки еднодневното събитие със същото заглавие :)

До скоро!

You may also like...

5 Responses