Аспартамът- сладкият убиец


Sugar_2xmacro

В последно време, аспартамът стана повод за множество коментари. Европейската агенция за безопасност по храните го одобри като “здравословен” продукт, което доведе до един вече малко по-сериозен отклик откъм хората, които малко от малко са запознати с това какво представлява той. По подобен начин реагираха и от Нова телевизия, където дадох и едно кратко интервю относно това как вреди този изкуствен подсладител. В последствие реших, че и една статия по въпроса няма да бъде излишна.

Обикновено ще срещнете аспартама под “кодовото” име Е951 на етикетите на напитките или храните, които го съдържат, а те са над 6000. Да, правилно сте разбрали, над 6000. Което означава, че приеманите количества в по-голямата част от случаите са далеч над “допустимите” норми. Интересното е, че за приема на плодове и зеленчуци няма такива. Хапваме си колкото поискаме, стига да можем да насмогнем с ходенето до тоалетната. При аспартама обаче не е точно така. Учените са доказали, че има определена доза, която след като бъде надвишена, Е951 става опасно за здравето на човека. С други думи е отровен. Самото му съдържание го показва и не е нужно кой знае колко да умуваме, за да разберем това.

Аспартамът е съставен от три различни по вид съставки, като и трите са меко казано вредни за човешкото тяло. Това са аспартамовата киселина (40% съдържание),  която при завишена употреба унищожава мозъчните неврони. Неприятната новина е, че до 75% от тези неврони могат да бъдат заличени преди да разберем, тъй като процесът е бавен и ако не обръщаме достатъчно внимание на менталното си и не само здраве (а повечето хора не го правят) може да закъснеем в определянето на това какво и защо точно ни се случва. Аз лично съм употребил през живота си стотици литри безалкохолни напитки с аспартам и определено не съм се чувствал кой знае колко добре.

Втората съставка е фенилаланинът (50% съдържание), който е смъртоносен за хора с определени генетични заболявания (PKU), като е доказано, че завишените нива на фенилаланинът са особено опасни за деца и зародиши. С други думи прекомерната употреба на аспартам по време на бременност, уврежда изграждащия се млад организъм в утробата на майката.

Третата съставка е метанолът (10% съдържание). Не един и двама алкохолици са станали негова жертва. При нагряването му над 30 градуса по Целзий, той се разгражда до мравчена киселина и формалдехид, които в завишени количества водят до силно натравяне.

Разглеждайки гореспоменатите съставки можем да стигнем лесно до извода, че идеята да приемаме аспартам не е кой знае колко удачна. Това разбира се отново е въпрос на личен избор за всеки един от нас.

Изследвания от реномирани институти, занимаващи се с развитието на ракови и туморни заболявания, са доказали, че аспартамът е особено вреден за човека. Резултатите са съпроводени с писмата на голям брой учени, които открито подкрепят това мнение. На тях, обаче, внимание не е обърнато. Както и на множество други специалисти, лекари и учени, които са дали своето мнение. Др. Адриан Грос, токсиколог към FDA (американската администрация за храни и лекарства) свидетелства пред Американския Конгрес, че аспартамът причинява мозъчни тумори, но FDA прекъсва изследването му с довода, че е недостатъчно. След като аспартамът е пуснат като безопасен за консумация, появата на мозъчни тумори в хората над 65г. се увеличава с 67%  (1973-1990).

Употребата на аспартам също така води до ускоряване симптомите на диабет, емоционални нарушения и епилептични припадъци и още около 90 други различни по вид симптоми.

Факт е, че аспартамът е най-евтиния подсладител, използващ се в продукти, чието ежедневно потребление надхвърля двеста милиона души. Не е кой знае колко трудно да се сметне каква е сумата, която се събира всеки един ден от употребата на Е951.

И докато все още има хора, които не са запознати по-подробно с това какво и как се случва при приемането на тази “сладка отрова”, то ще има и такива, които да го произвеждат и лансират на пазара. Нашата задача е да се информираме и да направим съзнателен избор за самите себе си…

Бъдете здрави!

 

Източник: http://en.wikipedia.org/wiki/Aspartame

You may also like...