Пътеката


пътеката2

Китайските философи винаги са имали навика да навлизат надълбоко в същността на човешкото същество, неговия ум и връзката му с Божествения разум, създал всичко, което съществува.

И в това няма нищо лошо, стига да успеем да ги разберем и да приложим философските им умозаключения в ежедневието си.

Последното, както може би голяма част от вас вече са разбрали от собствен опит, е най-трудната част, изискваща дълга работа върху дълбоко наложените ни в ума програми и не толкова приятни навици.

Но как наистина да се възползваме от цялата тази мъдрост, до която са успели да се докоснат хора като Конфуций, Лао Дзъ, Менций (за когото не бях чувал до този момент, но останах приятно изненадан от концепцията му за устройството и принципите, по които работи света), Джуан Дзъ и Сун Дзъ?

На този въпрос отговарят Майкъл Пюет и Кристин Грос-Лох, наели се с нелеката задача да напишат книга със заглавие “Пътеката” (The Path) и постарали се да разнищят максимално добре различните учения на гореспоменатите философи, като поднесат по достъпен начин информацията минала през тях.

А последното, уверявам ви, изобщо не е лесно, имайки се предвид, че китайските философи се славят с доста завъртян изказ :)

И все пак кой от всички да последваме? Спокойният и сливащ се с Битието Лао Дзъ или спонтанния и прегръщащ непознатото Джуан Дзъ? Или пък Менций, който описва Вселената като едно място на “пълно непостоянство”, към което да се начучим да бъдем гъвкави и приспособими, или как да моделираме света според Сун Дзъ?

Конкретни отговори на тези въпроси няма как да има. Поне не и такива валидни за всеки. Защото, както обичам често да казвам, всички сме индивидуално-уникални и имаме нужда от различен Път в различните моменти от съществуването си.

И свободната воля стояща зад избора, който да направим.

Чудех се, кое ли е най-силното послание, което ни дава “Пътеката” и реших да се спра на следното:

“Не е вярно, че Пътят разширява хоризонта на хората, хората разширяват Пътя” ~ Конфуций

 

ПътекатаКнигата можеш да поръчаш от сайта на ИК “Бард” с 20% намаление.

  *ИК „Бард“ е партньор на drugata-realnost.com

You may also like...