Новите био чистачи на планетата


биочистачи
Японски учени са открили интересно доказателство, че природата се опитва да противостои на вредите, които ѝ нанасят хората. Или пък Бог за пореден път ни дава шанс да оцелеем, въпреки безобразията си…

Нов вид грам-отрицателни бактерии, кръстени Ideonella sakaiensis 201-F6, са открити по време на рутинни изследвания на микроорганизмите, виреещи в океана. Колонията бактерии използва в енергийния си обмен полиетилен терефталат (РЕТ). Това е неорганично вещество, използвано за производство на различен амбалаж, най-вече – бутилките за минерална вода, газирани напитки и сокове. Практически неразтворима във вода е тази пластмаса.

Станало ясно, че Ideonella sakaiensis 201-F6 отделят два фермента, разлагащи PET до терефталова киселина и етиленгликол, а те са екологично безопасни. Преди време подобни свойства са открити и в малка група гъби и при планктона.

Резултатите от изследването на японските учени са публикувани в списание Science. Според откривателите чудното Божие творение – Ideonella sakaiensis 201-F6 се е появило като отговор на увеличаващите се пластмасови отпадъци на планетата. Ферментите, разлагащи РЕТ, са сравнително нова генна модификация на бактерии от рода Ideonella.

Ideonella sakaiensis 201-F6 са лакоми, а също така и лесно приспособими към всякаква среда.

Моля сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря ти!

Източник: Списание 8

You may also like...