Класическа китайска медицина


Нейдзин

Сред морето от литература, чиито вълни ни заливат всеки ден, е трудно да разграничим това, от което имаме нужда в настоящия момент, за да дообогатим знанията си в дадена област.

Когато говорим за лечение и древна медицина, тази задача става още по-сложна. Факт е, обаче, че има книги, които съдържат в себе си мъдрост, която няма давност и можем да се възползваме от нея във всеки един момент, в който преценим, че сме готови за това.

Казвам готови, тъй като, за да може дадена информация да бъде интерпретирана и възприета, е нужно да сме с отворен ум за нея.

“Класическата китайска медицина на жълтия император” е именно една от тези книги.

Хуанди, или така наречения Жълт император, е човекът посветил огромна част от времето си, за да навлезе дълбоко в тайните на холистичната медицина и да изследва мащабно принципите на микро и макрокосмоса и свързаността на Човека и Вселената.

Преди повече от пет хиляди години, той провежда един безкрайно интересен диалог със своите лекари-съветници, задавайки въпроси, чиито отговори до голяма степен ни дават възможността да разберем какво ни липсва в настоящето, в което живеем.

Кои са грешките, които лекарите допускат и как могат да бъдат поправени?

Как да преценим от какво е болен човек, преглеждайки неговия пулс?

Кои са основните похвати при използването на акупунктурните игли?

Какво ни липсва, за да можем да възвърнем онзи невидим баланс вътре в нас, който да ни донесе здраве и хармония?

На последния въпрос ще дам кратък отговор веднага: да погледнем на себе си като на цялостни, завършени същества, които имат нуждата да се възприемат на всяко едно от нивата на съществуване, с които резонират; духовно, емоционално, ментално и физическо. Нещо, което Нейдзин прави по един чудесен начин. От там нататък пътят става все по интересен (съзнателно не казвам лесен).

Отговори на въпросите си можем да намерим най-вече вътре в нас, но ако се нуждаем от помощник в този процес, то книгата на Жълтия император би била наистина полезна.

 

нейдзинКнигата можеш да поръчаш от сайта на ИК “Бард” с 20% намаление.

  *ИК „Бард“ е партньор на drugata-realnost.com

 

You may also like...