Глутеновата непоносимост- реалност или мит?


глутен

През последните няколко години се заговори за глутена и за това до каква степен е вреден и как точно влияе на човешкия организъм. Още повече, че напоследък постоянно наблюдавам как много хора избират храната си на базата на това, дали съдържа глутен или не. За това и споделям част от своята опитност и поглед върху темата в редовете по-надолу.

Глутенът е растителен протеин, съставен от белтъците глиадин и глутенин, и се съдържа предимно в зърнените култури, като пшеница, ръж и ечемик, и продуктите, произведени от тях. В това число влизат грис, брашно, нишесте, зърнени закуски и растителни протеини.

Глутеновата непоносимост е една от най-често срещаните алергии, като от нея страда средно 1 на всеки 150 души. Симптомите могат да бъдат от различно естество, започвайки от обща физическа отпадналост, подуване, стомашни болки и спазми, стигащи до тежък анафилактичен шок.

В по-голямата част от случаите глутеновата непоносимост е наследствена и се развива в ранна детска възраст, когато детето премине на храни, съдържащи глутен. Състоянието се нарича целиакия и обикновено се свързва с тежки разстойства, наддаване на тегло, подут корем и силна раздразнителност. Заболяването би могло да възникне и в зряла възраст, като тогава се нарича глутенова ентеропатия.

Без значение на какъв етап възниква, алергията, предизвикана от консумацията на глутен, обикновено предизвиква възпалителна имунна реакция, която е свързана с увреждане на стените на тънките черва. Това от своя страна води до неправилно усвояване на постъпващата в организма храна, а оттам и до спад в имунната система, загуба на мускулно тегло, недостиг на важни хранителни вещества и обща умора.

Единственият начин за трайно справяне с тази болест е смяната на хранителния режим и изключването на всички храни, съдържащи глутен. В този случай човек би могъл да си набавя необходимите въглехидрати, като употребява просо, елда, амарант, киноа, пълнозърнест ориз и картофи. Добре би било да се намали и
количеството на приеманите мазнини, тъй като целиакията (глутенозната ентеропатия) възпрепятства тяхното усвояваване. Най-често при боледуващите се наблюдава дефицит на витамини от група B, както и на цинк.

Има хора, които не се повлияват веднага от изключването на глутеновите храни и при тях се налага лечение, при което се използват имуносупресори.

Как да разберете дали страдате от глутенова непоносимост?

Най-сигурно това става чрез специфичен кръвен тест, който да покаже наличието на характерни антитела, както и чревна биопсия за установяване на изтъняване лигавицата на стомаха. Последната не е за препоръчване, освен ако положението не е вече сериозно.

Също така можете да си отговорите и на следните въпроси: чувствате ли особена тежест и подуване на стомаха, придружени от внезапна умора, след като сте си хапнали повечко хляб? Ако отговорът е да, то е твърде възможно да сте в начален стадий на тази неприятна болест. Аз лично съм жив пример за последното. Правил съм си безброй експерименти, за да разбера дали хлябът ми действа по този начин, въпреки че последното донякъде може да се дължи и на плацебо ефекта. Понякога официалните изследвания не са толкова достъпни и тогава можете да разчитате единствено на обратната връзка, която организмът ви ви дава при приемане на различни по вид глутенови храни. Разликата в енергийните нива в организма могат да бъдат ясно усетени още през първата седмица от спирането на употребата на зърнени храни.

Силата, енергията и издръжливостта се покачват значително, а менталната яснота преминава на съвсем различно ниво. И тъй като редовно тренирам, тази разлика е осезаема.

Въпросът, който знам, че възниква при повечето от вас, е как точно се стига до развитието на подобно болестно състояние при възрастни хора. И тук отговорът е много прост. През последните 40 години основните сортове пшеница са генномодифицирани или хибридни, вследствие на което нивата на глутен и различните му разновидности са рязко завишени. От друга страна, масовата употреба на бяло брашно, и то
в големи количества, води до пренасищането на организма с този протеин, докато в един момент той не предприеме мерки, за да се защити. Последното се случва чрез алергичната му реакция към него.

Важно е да се разбере, че в голяма част от случаите глутенът е несправедливо обвиняван за предизвикването на симптоми като подпухналост, умора и летаргия. Просто много хора прекаляват като цяло с количествата нездравословни храни, които приемат. Но тъй като тенденцията да се търсят оправдания извън нас
самите продължава да се задълбочава, е необходим трезв поглед върху проблема.

Но да видим какво точно се случва в световен мащаб. Първо е добре да знаем, че освен всичко останало, глутенът е причина за появата на цяла нова индустрия, която има оборот от около 3 милиарда долара годишно. Производителите на зърнени продукти са отчели факта, че все повече хора преминават на безглутенова диета, и са вкарали на пазара своите безглутенови еквиваленти, които стават все по-популярни. Друг е въпросът до каква степен тези продукти са наистина полезни и каква част от тях са просто поредната измама и крайният клиент бива подлъган да даде парите си за „здравословна храна“. Друг трик, който се използва често от производителите, е поставянето на надписи „без глутен“ на продукти, които така или иначе не съдържат такъв. По този начин се завишават цените на храни, които в противен случай имат съвсем разумна парична стойност. Явен пример за това са нахутът, елдата и амарантът, които са само някои от безглутеновите представители.

Различни знаменитости открито популяризират безглутеновите храни и диети, а огромна част от почитателите им се устремяват сляпо към следването им, без да имат основна информация за това по какъв начин точно да си набавят необходимите за организма вещества.

Няма категорични доказателства, че умерените количества храни, съдържащи глутен, водят до развитие на непоносимост към него, дори напротив. Но как точно да разберем какви количества глутен приемаме с храната си? Това вече е малко по-сложен въпрос, тъй като, както споменах по-горе, пшеницата, използвана за производството на тези храни, е в пъти по-наситена с глутен, отколкото е била в миналото, когато са я употребявали нашите предци. Изводът е ясен – да намалим в разумни граници употребата на глутенови храни.

Не случайно един от най-добрите тенисисти в света, сърбинът Новак Джокович, е спечелил повече от 45 поредни мача и няколко титли от големи турнири, след като е преминал изцяло на безглутенова диета. Той е едно от доказателствата, че глутеновата непоносимост може да бъде скрита под формата на хронична умора и внезапна отпадналост при по-интензивни натоварвания. Самият Новак споделя, че преди да премине към новия си начин на хранене, е имал проблеми със завършването на мачовете си и често не е успявал да продължи в дълги, петсетови срещи. Скоро след като прави тази, макар и нелека промяна, Джокович застава под номер едно в световната ранглиста и написва първата си книга, свързана с новия си начин на хранене.

В крайна сметка безглутеновата диета не е толкова трудна за спазване, колкото си представят някои хора. Докато живеех в САЩ в продължение на близо 7 години, употребата на хляб в менюто ми беше сведена до минимум. По-често употребявах ориз и картофи като един добър въглехидратен заместител на тестените изделия. Добрата новина е, че в момента се предлага все по-богат асортимент от безглутенови брашна и продукти, от които можете да си приготвите ястия, които не само ще имат същите вкусови качества като тези, с които сте свикнали, а дори и често ще ги надвишават.

Всичко е въпрос на личните ви предпочитания и на избор, както и на усвояването на някои нови навици.

***

В допълнение към този текст, част от който е откъс от книгата ми “Липсващите елементи на здравето” е нужно да добавя , че вярвам как повечето от нас биха могли да консумират умерени количества храни зъдържащи глутен до момента, в който извършват достатъчно физическа активност всеки ден.

Повече от ясно е как застоелият начин на живот, който огромна част от хората водят, няма как да доведе до преработката на какъвто и да било протеин (като глутена), ако преди това физическото тяло не е било подложено на поне минимално усилие под една или друга форма.

В момента, в който започнах да работя на село и да използвам кирката и лопатата по няколко часа на ден, не само, че започнах да употребявам повече глутенови храни (ръж, лимец, спелта и други), но и нямаше и помен от обичайната умора, която се настаняваше в мен, когато хапнех повечко хляб. Само час по-късно, тялото ми абсорбираше изцяло поетата храна и бях готов за още. И точно така всъщност качих 8 килограма мускулна маса за период от няколко месеца.

В крайна сметка дядовците ни не са страдали от глутенова непоносимост, тъй като не им се е случвало често да се застояват на бюрото в “офиса”, какво остава за 7-8 часа на ден!

Така че нека имаме едно на ум за глутена и това, което ни се появява като информация из пространството, подлагайки я на определено съмнение и собствена проверка.

Тъй като от вяра до здравословно съмнение със сигурност има разлика.

Вярвайте в собствените си сили, но използвайте и ума си, за да прецените дали информацията, която ви поднасят не е по-скоро заблуждаваща, отколкото полезна.

Това се отнася и за статията, която прочетохте в момента :)

Бъдете здрави и споделете тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря!

You may also like...