Бутан- държавата на щастието


Бутан

Трудно е да си представим, че такава малка страна, с размери на щата Индиана, с популация като тази на Аляска, обградена от Хималаите, достъпна само за два самолета, с най-бързо растящия БВП (брутен вътрешен продукт) е държавата с най-щастливи хора в света. Тази държава е Бутан или както я наричат още “страната на гръмотевичния дракон”.

Бутан се намира в Южна Азия, между държавите Китай, Индия, Непал и Тибет и няма излаз на море. Тя е последното будистко кралство в света и досега е запазило много от своята култура, избягвайки глобализацията и оставайки изолирана от света. Страната приема само определен брой чужденци всяка година и парите за еднодневен престой (около 200 долара на ден), възпират мнозина. Интернетът, телевизията и западното облекло не били разрешени в държавата, но през последните 10 години глобализацията започнала да променя облика на Бутан, но въпреки това нещата остават перфектно балансирани.

Bhutan%20mountains

Бутан е единствената държава в света, която измерва своето Брутно национално щастие (БНЩ). Процесът започнал, когато страната отворила вратите си за глобализацията. БНЩ измервало качеството на живот на хората (използването на свободното време, жизнена стабилност, психологическо състояние, обществена стабилност, култура, здравеопазване, образование, екология и добро управление), уверявайки се, че материалното и духовно развитие вървят ръка за ръка, а Бутан наистина намерила този баланс.

Държавата е класифицирана като най-щастливата страна в цяла Азия и осма в света в класация за най-щастлива страна в света. През 2007 година, Бутан е на второ място по най-бързо растящ БВП в света, като в същото време успява да запази своята околна среда и културна идентичност.

“Махаяна будизма е официална религия в тази страна. Две трети от хората са будисти и будизмът се подкрепя от правителството както политически, така и икономически. Правителството дава субсидии за будистките манастири, храмове и други будистки програми. Будистите са много влиятелни политически и с гарантиран глас в обществената политика. Държавата е положила значителни усилия, за да стои настрана от други религии и насърчаването им не се допуска. Така тя успява да запази будистките си традиции.

358_1

Някои наричат Бутан – “Азиатската Щвейцария”, заради големината, размера и разположението и в подножието на планините. Бутан е страна на планини и долини, а климатът се променя съобразно височината. В планините е студено и снежно, на хълмовете е влажно и субтропично, а в долините преобладава умереният климат. Бутан не е държава, през която лесно се пътува. Пътуването включва преминаване през планински местности и тесни пътища с хиляда фута пропаст от двете страни.

Бутан има една от най-стабилните екосистеми в света и няма екологични щети, поради дългата си глобализационна изолация. Ограниченията върху туризма и опазването на природните ресурси са позволили на Бутан да запази красивите пейзажи и своята културна идентичност.

В един свят доминиран от глобализацията, развиващите се страни могат да се възползват от нея – по-силна икономика, достъп до напреднали технологии, по-добро здравеопазване, но това си има цена.

С глобализацията идва интегрираната западна култура, която заличава традиционните езици, религии и идеи, както и унищожава много народни култури по целия свят. Въпреки, че глобализацията е от полза за БВП на развиващите се страни, това не ги прави щастливи хора. Напротив, в много случаи развиващите се държави губят своята култура, произход, начин на живот, език и природни ресурси, вследствие на глобализацията. Обществото, културата и икономиката се свързват с тези на останалия свят и така се унищожава културната идентичност на страната.

images09N1DXRT

Бутан е намерил идеалния баланс. През последните години интернет, кабелната телевизия, мобилните телефони, както и много други съвременни технологии са станали част от живота на населението, но желанието на държавата за запазване на културните ценности, както и желанието им за защита на околната среда остават от първостепенна важност. Бутан е успяла да създаде стратегия във връзка с глобализацията. От една страна тя успява да укрепи икономиката си, а от друга успява да запази дългогодишните си традиции и култура. Бутан е единственото будистко кралство в света, където хората ползват мобилни телефони и кабелна телевизия.

През 2008 година, в първите проведени демократични избори в Бутан, за президент е избран Джигме Хесар Намгиал Ванчук. Той обещава да поддържа позицията на протекция срещу най-лошите аспекти на глобализацията, като се запази Брутното национално щастие.

Моля сподели тази статия с приятелите си, за да бъде полезна и на тях. Благодаря ти!

You may also like...